Miljøfarlig avfall

Kampanjen Miljøfarlig avfall angår oss alle, som gikk i hele 2014, har som mål å spre kunnskap om hva som er miljøfarlig avfall, og hvor det skal leveres. På sortere.no kan man finne ut hvordan avfallet skal sorteres, og hvor det leveres der man bor.

Avfall som inneholder miljøfarlige stoffer kan føre til alvorlige skader på mennesker og miljø dersom det ikke behandles forsvarlig. Det antas at bare en tredel av småelektronikken samles inn og gjenvinnes.

- Å sortere miljøfarlig avfall riktig er et viktig bidrag hver og en gjør for seg selv og for miljøet, og det angår oss alle.

- Vi kaster store mengder miljøfarlig avfall rett i søpla hvert år. For eksempel kjøper vi 50 millioner lyspærer i året, mens bare 5 millioner leveres inn. Når vi vet at bare en t-skje med kvikksølv skal til for å forurense en middels stor innsjø, er det foruroligende at så mange kaster lyspærer og sparepærer i restavfallet, sier Nancy Strand, direktør i Avfall Norge.

I en undersøkelse utført av OmnicomMediaGroup for Avfall Norge kommer det frem at 71 prosent nordmenn vet at lyspærer inneholder miljøgifter. Likevel oppgir 1 av 4 at de kaster lyspærer i restavfallet. Dette bekymrer direktøren i Avfall Norge, siden sparepærer inneholder miljøverstingen kvikksølv.

- Å sortere miljøfarlig avfall riktig er et viktig bidrag hver og en gjør for seg selv og for miljøet, og det angår oss alle, avslutter Strand.