Både miljø og penger å spare

Markedsdirektør i IWMAC, Egill Elvestad, mener det er strålende at energisparing har så stort fokus blant norske bedrifter. Samtidig er det enda mer miljø og penger å spare dersom man ikke bare setter opp en energimålere, men benytter automatisk overvåking.

– Det er ingen tvil om at man har mye å tjene på å følge prosessen i energiforbruket. Dersom man kan overvåke de tekniske anleggene mer detaljert vil man kunne oppnå mer effektiv energisparing, både økonomisk og miljømessig. Man kan sørge for at anleggene går optimalt – noe vi ser at de aller fleste anlegg ikke gjør.

Får man visualisert hva endringen koster, kan man benytte informasjonen til å vurdere rentabiliteten på utskifting og endringer i anlegget.

Raske løsninger fremfor riktige løsninger

Elvestad forklarer: hvis en dagligvarebutikk har en kjøledisk som holder en litt for høy temperatur. Det bestilles service på disken, og det enkleste vil være å senke temperaturen på hele anlegget. Denne endringen vil medføre økt strømforbruk som man ikke tenker på. Får man visualisert hva endringen koster, kan man benytte informasjonen til å vurdere rentabiliteten på utskifting og endringer i anlegget. I dette eksempelet kan en endring koste 50.000 kroner i økte strømutgifter, mens en ny kjøledisk kan koste 20.000. Selve prosessovervåkningen er veldig teknisk, men det er mulig å kontrollere hvor i prosessen feil skjer, og vise det i kroner, sier Elvestad.

Kan utgjøre forskjeller på verdensbasis

Elvestad er også klar på at dersom flere får øynene opp for denne måten å tenke energisparing på, kan det få ringvirkninger over hele verden. – Bare i Norge står for eksempel NorgesGruppen for en vesentlig andel av hele landets energiforbruk. Klarer vi å effektivisere dette, vil det selvfølgelig ha enorm innvirkning på hele landet. Det har en effekt å få ned karbonavtrykk over hele kloden ved å gjøre kunnskapen og data tilgjengelig – da vil mange andre plukke opp stafettpinnen slik at metoden spres raskest mulig.