– Det står så mye lærerikt der. Jeg har tatt vare på alle lærebøkene mine, og tar de fram med jevne mellomrom for å friske opp kunnskapen min, sier Helmer Steinsvåg, styreleder i Kronengruppen.

Helmer sitter på kontoret sitt i Sandnes. Der har han vinduer og utsikt rett inn til treningskjøkkenet, slik at han alltid kan være en del av miljøet han er så glad i.

– Se, der kommer det varer inn på kjøkkenet vårt. Og der er lærlingene våre. Jeg elsker kjøkkenet. Det er så utrolig kjekt der, sier Helmer, som ikke er i tvil om hva som er Norges beste yrke.

– Det må være kokk og servitør. Tenk deg hvilken mestringsfølelse man får som kokk, ved å lage god mat som resulterer i fornøyde gjester. Eller ved å skjenke kaffe til gjestene i frokostsalen og få snakke med dem og høre på deres historier, sier han.

Yrkesfag har gjort livet rikere

Helmer har ikke angret et øyeblikk på at han tok kokk og servitør på videregående.

– Jeg ville drive hotell og var opptatt av å skaffe meg relevant praksis og erfaring. Det viste seg å være veldig rett. Det jeg lærte på kokk og servitør, bruker jeg fortsatt daglig. Yrkesfag har bare vært et stort pluss og rett og slett gjort livet mitt rikere, sier Helmer.

Før han gikk yrkesfag, tok han allmennfag. Etter endt yrkesfag, gikk han videre to år på hotellhøyskolen, så to år på universitetet i Stavanger og så begynte han på business school i statene. Men han tok aldri ferdig graden der.

– Nei, da måtte jeg hjem og jobbe. Jeg skulle egentlig bare hjem på juleferie, men dro aldri tilbake, sier Helmer.

Mange muligheter

– Man bør ha et bankende hjerte for den retningen man velger, men samtidig er det viktig å vite at man ikke gifter deg med yrket. Man velger ikke en karriere for livet. Det finnes mange muligheter videre. Men gjennom yrkesfag får man med seg en innsikt og kunnskap som man kan bruke i mange retninger, sier styrelederen.

På spørsmål om han har noen tips til skolelei ungdom, svarer Helmer kontant at han ikke liker ordet skolelei.

– Jeg tror ikke elever egentlig er lei skolen, jeg tror de har valgt feil retning. Eller at de ikke blir sett og får brukt talentet sitt. Hvis man ikke ser nytteverdien eller sammenhengen i det en driver med, mister en lett motivasjonen, sier Helmer og kommer med et eksempel:

– Å sitte og skrelle hundre poteter, er kjedelig. Men hvis man vet at man skal bruke de til å lage et godt måltid til kveldens gjester, blir det med ett litt mer inspirerende, sier Helmer.

En jobb som betyr noe

Helmer kikker ned på treningskjøkkenet igjen og kommenterer med stor entusiasme både maten, kokkene og lærlingene.

– Vi har mange lærlinger inne på kjøkkenet her, og min erfaring er at de er både skoleflinke og lynkjappe. Mange av dem synes tidligere at skolen var dritkjedelig. Da visste de ikke hvor de skulle hen. Men plutselig kommer de inn på et kjøkken og ser nytten av det de har lært og de blir verdsatt. De har en jobb som betyr noe, sier Helmer.

Fagarbeidere er Norges framtid

Helmer er ikke i tvil om at Norges nye hovednæring er turisme og reisenæringen.

– Tidligere var oljen den største næringen vi hadde i Norge. I fremtiden, kommer turisme og reisenæringen til å bli Norges største næring. Og det er dagens ungdom som skal bygge og utvikle bransjen. Akkurat som at Norge aldri hadde blitt den oljenasjonen vi er uten dyktige fagarbeidere, vil fremtidens turisme ikke bli noen suksess uten kokker og servitører, sier Helmer.

Fakta

Velger man kokk- og servitørfag, kan man velge følgende hoved-yrker:

Institusjonskokk

Da lager mat ved institusjoner som sykehus, eldresentre og fengsler.

Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.

Servitør

Servitøren tar imot bestillinger, serverer mat og sørger for at hver enkelt gjest er fornøyd.

 

Når man har fått fagbrevet, kan man spesialisere seg innen mange forskjellige felt og velge flere yrker:

Hovmester

De fleste hovmestere er utdannet servitør eller kokk. Man må som regel jobbe noen år før man blir hovmester.

Kjøkkensjef

Etter å ha jobbet noen år som kokk, kan man gjerne prøve å få jobb som kjøkkensjef.

Vinkelner

Vinkelnere er servitører med omfattende kunnskap om vin.

Bartender

Vil man jobbe som bartender, er det en fordel med fagbrev som servitør.

Barista

Det er veldig nyttig å ha fagbrev som servitør hvis man ønsker å bli barista.

Man kan også utdanne seg videre etter man har tatt fagbrevet. Mange velger relevant utdanning innen administrasjon, reiseliv, salg, markedsføring, hotelledelse eller økonomi.

Kilde: utdanning.no