- Det er viktig å variere arbeidsstillingene og redusere belastningene så mye som mulig når man sitter. Man bør unngå statiske belastninger på ryggmuskulaturen i så stor grad som mulig. Noen stoler har bevegelig sitteflate og fote på stolen. Dette gir mere bevegelse og variasjon for musklene. Hensikten er den samme – det er å være så dynamisk som mulig mens man sitter, forklarer kiropraktor Ole Christian Kvammen.

Mye stillesitting kan føre til alvorlige muskel- og skjelettplager som kan bli langvarige og noen ganger kroniske. Dette er et voksende helseproblem i Norge, og en av de vanligste årsakene til sykefravær og uføretrygd.

- Korsryggplager troner helt øverst. Det er desidert det største problemet når det gjelder muskelplager og sykefravær. Deretter kommer skulder- og nakkeplager, og underarmsplager, som for eksempel «musearm» eller «tennisalbue», forteller Kvammen.

Aktive stoler er konstruert slik at musklene hele tiden jobber for at man skal sitte stabilt, og på denne måten styrkes kjernemuskulaturen. Med andre ord; man stimulerer og trener viktige muskler mens man sitter. Dette kan virke forebyggende for de som ikke har plager, og lindrende for de som allerede sliter med ryggsmerter.

Merket stor forskjell

Etter å ha slitt mye med låsning i bekken og rygg etter graviditet, valgte Åse Marit H. Jørgensen å bytte ut den vanlige kontorstolen med en aktiv stol.

- Når jeg bruker stolen har jeg ikke på langt nær så mange behandlinger hos terapeuten som jeg måtte ha tidligere, og jeg har heller ikke like mange plager som jeg hadde før, forteller hun og legger til:

- Jeg vurderer faktisk å skaffe meg en slik stol hjemme og, sånn at jeg kan bruke den når jeg har hjemmekontor og ellers.

En kombinasjon

Jørgensen understreker også viktigheten av å kombinere bruken av aktive stoler med en regulerbar pult. Da kommer man seg opp i høyden og får en mer åpen hoftevinkel, noe som gir deg en bedre sittestilling.

- En hev/senk-pult er noe jeg synes alle burde ha. Da kan man variere mellom å stå og sitte, avslutter Jørgensen.