— Det har skjedd store endringer i bransjen de siste årene. Jenter er nå en verdsatt ressurs, forteller Sønniva Jakobsen. Hun har jobbet fast som elektriker i over to år.

Hun begynte i lære i 2011, og tok i 2014 Fagprøvemedaljen med en av de best dokumenterte fagprøver noensinne, ifølge sensorene.

— Det viktigste er å like det man driver med. Som elektriker får jeg muligheten til å gjøre mye variert arbeid, samtidig som man alltid får sett resultatene når man er ferdig med jobben. Det er veldig tilfredsstillende!

Godt miljø

Hun forteller at arbeidsplassen fortsatt er mannsdominert, men at miljøet innad ikke bærer preg av det.

— Jeg tror mange av de gamle forestillingene om menn i elektrobransjen dør ut snart. Jeg har ikke opplevd seksuell trakassering på arbeidsplassen, og ingen andre forestillinger som måtte eksistere.

Mange kunder blir derimot overrasket når de hører at hun skal utføre arbeid hos dem.

— Mange spør fortsatt «Når kommer han?» i sammenheng med bestilling. Det er holdninger som sitter dypt hos mange. Det er fortsatt en fysisk krevende jobb, men definitivt ikke noe som skulle ekskludere kvinner.

Bedre tilpasset

Hun føler arbeidsgiverne også gjør en innsats for å tilrettelegge for flere kvinner i yrket.

— Det er jo ting som egne garderober for kvinner og menn, hensyn til svangerskapspermisjon og annet som egentlig er standard for de fleste arbeidsplasser. Mange ser også nå verdien i å ha mer mangfold blant de ansatte.

Hun påpeker at evner og innstillig varierer fra person til person, uavhengig av kjønn, men at jenter generelt har noen kvaliteter man ønsker i bransjen.

— Vi er kanskje litt mer pirkete og mer nøye. Det er jo viktig innenfor alt av elektroarbeid. Blir det bare menn, kan det oppstå en kultur der man skal tøffe seg litt og føler det er bortkasta tid å følge rutinene.

Var selv usikker

Selv om hun i dag er strålende fornøyd med sitt karrierevalg, var hun ikke så sikker da hun som ungdomsskoleelev skulle sikte seg inn mot et fremtidig yrke.

— Jeg hadde tenkt å velge økonomi, som de fleste andre jenter på skolen. Det var foreldrene mine som foreslo å prøve elektrofag.

I samtale med veileder ble hun mer usikker.

— Der fikk jeg høre at det var mye matte og fysisk utmattende, og jeg revurderte alt sammen. Heldigvis hadde jeg en venninne som også søkte elektro, og uten henne vet jeg ikke om jeg hadde følt meg trygg på å søke.

Nå ut tidlig

Hun oppfordrer både skolevesenet og bransjen til å være synlig og oppdaterte for å nå ut til potensielle jenter som vurderer å søke.

— Vi er i 2017, men fortsatt eksisterer det mange myter og stereotypier om hvordan en elektriker ser ut.

Hun forteller at jenter bør sjekke ut alle mulighetene man får innen faget.

— Du kan gjøre mye variert arbeid, man trenger absolutt ikke være ute å skru hele tiden. Tar man i tillegg videreutdanning, som for eksempel Fagskolen, har man mange veier man kan gå. Samtidig er det en trygg jobb med høy etterspørsel, og man risikerer ikke å gå arbeidsløs.

Jenter oppfordres til å forhøre seg hvis de er interesserte i faget.

Ting er i endring 

— Jeg hører at mange firmaer henvender seg til nyutdannede jenter, og skjønner at mangfold med likestilling gjør arbeidsmiljøet bedre. Det finnes også et jentenettverk for jenter i bil- og elektrobransjen som også kan være en god ressurs, avslutter hun.