PROFIL

Født: 13. juni 1974

Fra: Lørenskog

Yrke: Programleder i NRK

Noman Mubashir begynte i NRK-programmet Migrapolis som 22-åring og fortsatte senere som nyhetsanker for Østlandssendingen.

Han var den første norske muslimen som ledet lørdagsunderholdningen på NRK, da han ledet Sommeråpent i 2005. Mubashir har også jobbet for å øke aksepten for muslimer i Norge.

Ni ting du ikke visste om Noman Mubashir:

  1. Han har stemmen til Arun i Postman Pat på NRKSuper.
  2. Han er kjent for sin klesstil og har vunnet prisen for best kledde mann flere ganger i både Se&Hør og VG.
  3. Han lagde en låt tidligere i sommer med tittelen «Norges beste kebab». Den ble svært godt mottatt blant barn og unge, og havnet på femte plass på Spotify Viral.
  4. På juleaften spiser han pinnekjøtt, mye sjokolade og Dronning Maud pudding.
  5. Han brenner for et samfunn hvor alle er velkomne og akseptert.
  6. Det verste han vet er arroganse og despoter.
  7. Det beste han vet er kjærlighet og gjestfrihet.
  8. Han valgte den yrkesveien han har valgt fordi han elsker å fortelle historier som rører mennesker - og ikke minst møte nye mennesker.
  9. Ildsjeler, hverdagshelter og de som har ingenting, men som likevel smiler, er det som inspirerer han mest.

– Hos oss har de i mange år jobbet hardt, målrettet og systematisk med å rekruttere medarbeidere med røtter fra forskjellige land. Det gir NRK en kjempefordel i forhold til språk, tilgang til ulike minoritetsmiljøer, kunnskap og idéer, sier Noman Mubashir (42), programleder i NRK Østlandssendingen.

Mangfold på arbeidsplassen er et stadig voksende fokusområde hvor bedriftene har begynt å se fordelene ved ulik bakgrunn og kunnskap.

– I enkelte miljøer er det flerkulturelle mangfoldet enormt, mens i andre miljøer er det mer homogent. Mitt inntrykk er at enkelte firmaer og selskap jobber mye mer bevisst med å rekruttere medarbeidere med ulik bakgrunn, fortsetter Mubashir.

Starter hos de unge

NRK Flere er et flerkulturelt rekrutteringsprosjekt som ble startet i 2008. Seks unge menn og kvinner med erfaring innen media, får opplæring og praksis i Østlandssendingen.

– Kall det gjerne en flerkulturell talentjakt. Interessen er enorm og mange søker, enkelte kommer gjennom nåløyet og får fast jobb etter hvert. Prosjektet er svært vellykket og har betydd mye for mangfoldet i NRK, sier Mubashir som selv er homofil, muslim og har pakistanske røtter.

Verdsetter dynamikk

– Jeg tror det er viktig å ikke anse mangfold som veldedighet. Det vil si at vi ikke bør rekruttere en muslim eller en lesbisk norsktyrker fordi vi synes litt synd på dem, sier Mubashir.

Han mener det er viktig å se mangfold som en styrke og nødvendighet, hvor arbeidsplassen blir mer spennende og dynamisk med et godt, flerkulturelt mangfold.

– Vi må se forbi hijaben, turbanen, utenlandske navn, rullestolen, dialekten, aksenten, hudfargen og mastergraden fra Pakistan eller Kenya. Enhver person er en ressurs, en diamant, mener Mubashir.

Inkludering i praksis

Det er ikke bare på arbeidsplassen at et inkluderende og likestilt mangfold er viktig. Like avgjørende er hverdagsintegrering både på skolen, innen idrett, i nabolaget og rundt lunsjbordet.

– Jeg tror det gir en bedre fellesskapsfølelse hvor alle føler seg verdsatt og sett. Blir man sett gir det automatisk mer selvtillit, stå-på vilje og motivasjon, mener han.

For noen år siden fikk Mubashir kjenne på det motsatte av inkludering, nemlig utenforskapet, hvor han ble nektet adgang på enkelte utesteder og mistet en konferansierjobb i et stort arrangement fordi han ikke var en ”ordentlig muslim”.

– Vanskelig å si om jeg ble diskriminert fordi jeg attpåtil er homofil, men jeg husker at det gjorde vondt, forteller Mubashir.

Sto frem i høst

I en kommentar på kongens tale tidligere i høst, åpnet Mubashir seg om hvilke tre minoriteter han tilhørte, som muslim med pakistanske røtter og homofil.

– Det har vært veldig overveldende og rørende, men samtidig surrealistisk. Det ble veldig stor medieoppmerksomhet rundt det og jeg har fått hundrevis av støttemeldinger, sier Mubashir.

Han har gjentatte ganger fått høre at hans åpenhet ga andre styrken til å stå frem for venner og familie. Selv har Mubashir vært åpen om dette blant sine nærmeste, men etter kongens tale ble han inspirert til være åpen også i mediene.

– Jeg skulle ønske at homofile var en naturlig del av mangfoldet på skoler, arbeidsplasser og i fotballgarderoben, men slik er det ikke dessverre alltid. Talen hyllet vårt mangfold og fellesskap. Han inkluderte alle mine identiteter på en naturlig og vakker måte, avslutter Noman Mubashir.