Med riktig maling på et skip kan man spare 15 prosent på drivstoff, i tillegg til at malingen forhindrer rustdannelse. Hvis noe ruster på en båt eller en oljeplattform går det ut over sikkerheten. Spesialisert maling kan dermed bidra både til bedre miljø og økt sikkerhet, forklarer Vee på telefon fra Korea.

Kan redde liv

Der er hun på jobb i Jotuns regionale laboratorium, gjennom et internt program som gir ansatte mulighet for korttids utenlandsopphold. I Korea jobbes det særlig mot skipsverftsindustri. Etter det flytter hun til et annet laboratorium – denne gangen i Dubai. Her skal hun jobbe med brannhemmende maling, som faktisk kan være med på å redde liv.

- Brannhemmende maling både beskytter og isolerer stålkonstruksjonen i bygninger ved brann, og kan gi mennesker lengre tid til å komme seg ut av brennende bygninger før de kollapser. Maling er nemlig mye mer komplisert enn det mange tror.

Unikt kontaktnettverk

Vee stortrives med å jobbe internasjonalt, og har ikke planer om å vende nesen hjemover før om to år. Etter et år i Dubai rundes utenlandsoppholdet av med et år i England.

- Nordmenn tenker ofte likt. Jeg har lært at det finnes mange andre måter å løse et problem på enn den ”norske måten”. Jeg har rett og slett blitt mer ydmyk, og ønsker å lære enda mer av dyktige folk over hele verden, sier hun.

Tar vare på ansatte

Jotun tilbyr sine ansatte alt fra ”gjør det selv-”e-læringskurs på 15 minutter, til omfattende klasseromsundervisning innen for eksempel ledelse, markedsføring og forskning og utvikling. I tillegg tilbyr de et stort antall sertifiseringer. Konsernet satser stort på kompetanseutvikling, slik at ansatte kan videreutvikle seg på det nivået de ønsker.

- Vi kan ta både ledelseskurs eller kurs i presentasjonsteknikk. Denne bedriften tar godt vare på sine ansatte.

- Det aller beste med jobben er at hverdagen er variert, kollegene hyggelige og at Jotun er en internasjonal bedrift med store muligheter, synes Vee.

Verdensomspennende

I Norge er Jotun mest kjent for husmaling, men selskapet spesialiserer seg på mer enn dette, blant annet utvikling, produksjon, markedsføring og salg av ulike malingssystemer til hjem, skipsfart og industri. I dag har Jotun et av verdens ledende forskningsmiljøer innen bunnstoff for skip, rusthindrende, dekorative malinger og pulverlakker. Og konsernet fortsetter satsingen på forskning.

- Vi er nå i gang med å bygge et nytt hovedkontor i Sandefjord. Bygningsmassen skal romme et splitter nytt forskningssenter og vi håper på denne måten å tilby et attraktivt forskningsmiljø for både nåværende og fremtidige ansatte. Nåværende forskningssenter er lite egnet for fremtiden, og har vært i bruk helt siden 70-tallet, så vi gleder oss til å tilby våre kjemikere et nytt og moderne miljø, forteller Merete Aspaas, Group Vice President, Corporate Affairs i Jotun.

Forskning er avgjørende

- Vi skal tilby kundene våre det beste og må derfor vite at vi leverer kvalitet helt fra råvarestadiet, gjennom innovativ teknologi til ferdig produkt. Det er grunnen til at vi satser tungt på forskning og teknologiutvikling, fortsetter Aspaas.

Jotuns forskningsbase i Sandefjord er Nord-Europas største private forskningssenter, og utviklingsarbeidet foregår i hovedsak her.

Selskapet har 9800 ansatte, 1000 i Skandinavia, hvorav 800 i Norge. De har 37 produksjonsanlegg på alle kontinent og Jotuns produkter er tilgjengelig i mer enn 100 land. Jotun hadde i fjor en omsetning på 16,3
milliarder kroner.