«Knapt myndige Kid Astray tar oss med på en euforisk reise gjennom poplandskapet. ”The Mess” har et fantastisk anslag, byr på store refreng, behagelige vokalharmonier og et driv som innbyr til keitete dansing.» Slik beskriver NRK P3 bandet Kid Astrays første singel, som ble «Ukas urørt» og lå på ungdomskanalens musikklister i hele 18 uker. På kort tid gikk en gruppe med 18-åringer fra å være vanlige elever på videregående til å bli et av de hotteste nye navnene på musikkfronten. Gruppen, som møttes da de startet på Rud videregående skole i Bærum i 2010, er blitt en snakkis, og 4. mars kommer deres andre singel. Men først må de fokusere på skolen.

– Det er selvfølgelig en utfordring. Vi skal jo ta eksamen i vår, så timingen på det lille gjennombruddet vi har opplevd var ikke egentlig ideell. Men siden vi går på musikklinja, og musikken strengt tatt kan ses på som en del av pensum, har skolen vært veldig greie i forhold til å la oss få fri når vi trenger det. De har hatt forståelse for at vi til tider har hatt tankene et annet sted enn på skolebenken, forteller Benjamin Giørtz. Kid Astray består av Benjamin Giørtz på vokal og piano, Elizabeth Wu på synth, vokal og perkusjon, Alex Meek på gitar, Even Steine på gitar, Håkon Sageng Carlin på bass og Jakob Bechmann Hansen på trommer og vokal.

– Alex, Benjamin, Elizabeth og Håkon hadde spilt sammen tidligere, så de dannet et slags utgangspunkt for det som senere skulle bli Kid Astray. Det var vel ikke gått mer enn tre – fire uker etter at vi møttes før Jakob og Even var en del av prosjektet, minnes de.

Skeptiske foreldre

Nå drømmer de om fremtiden og hva som kan vente der.

– Drømmen er jo helt klart å kunne etablere seg som et hardtarbeidende og godt likt band i Norden, og deretter håper vi å kunne få en hit eller to ute i den store verden. Men det er jo fortsatt langt dit. Selv om førstesingelen ble listet på P3 i 18 uker, noe vi selvfølgelig er veldig fornøyd med, betyr ikke det nødvendigvis at vi har slått gjennom helt ennå. Så det blir spennende å se hvordan det går når vi slipper andresingelen i mars. Om vi ikke blir store, har vi hvert fall lyst til å ha en såpass solid karriere at vi en gang kan leve av musikken. Vi ber ikke om å bli millionærer, bare å tjene nok til livets opphold, innrømmer Håkon Sageng Carlin.

Drømmen er jo helt klart å kunne etablere seg som et hardtarbeidende og godt likt band i Norden.

Men som alle andre tenåringer, har også disse foreldre med meninger. I dette tilfellet var meningene delte:

– Det er jo en klassisk tenåringsdrøm å bli pop- og rockestjerne, så foreldrene våre syntes nok at det hørtes ut som en naiv tanke i starten. Men nå når de ser hvor bra det har gått så langt, og oppfatter at vi begynner å tjene gode penger på musikken, så er de veldig støttende og glade for at vi satser på det vi har lidenskap for, sier Elizabeth Wu med et smil.

Et band er som en bedrift

Et band skal også driftes økonomisk, og kan på mange måter ses på som en slags bedrift, noe gjengen har følt på etter hvert. De har startet en bedrift som forvalter inntektene til bandet og har ansatt en forretningsfører som hjelper dem med det praktiske.

- Det er viktig å tenke på forretninger når man er et band som tjener penger, som for eksempel hvilken bedriftsform som passer deg. I vårt tilfelle var det enten et AS (aksjeselskap) eller et DA (delt ansvar) siden vi er flere mennesker som skal dele ansvaret i bedriften.

- Det er også viktig å sørge for å holde et godt regnskap, slik at alt forblir ryddig. I et band har vi mange utgifter gjennom reise, overnatting, utstyr og slikt, så det er viktig å ha oversikt over disse og bokføre dem i like stor grad som inntektene, sier Jakob Bechmann Hansen.

Til tross for å være ganske nye i gamet, har de lært noen grunnleggende ting om det å drive business. Blant annet at det alltid er en risiko for at en bedrift kan gå under og at man bør ta noen forholdsregler for å sikre seg i et slikt tilfelle – selv om det foreløpig ser svært lyst ut for gjengen fra Bærum. Så får vi se hvordan det går på eksamen.