– Vi ville ikke løse et problem for oss selv, men for de vanskeligstilte. For de som virkelig trenger det, forteller 17 år gamle Jim Kristiansen. Han er daglig leder og gründer i ungdomsbedriften Trill Tørt ved Mailand videregående skole på Lørenskog. Sammen med de fire andre 17-åringene i bedriften har han gjort suksess med sin regnbeskytter for rullestolbrukere.

– Broren min sitter i rullestol, og vi har hatt mange vanskelige situasjoner med ham opp igjennom, der vi har dratt ut på tur og så har det plutselig begynt å regne. Det er ubehagelig for ham å sitte med regntøy på, og også mye jobb å kle det på ham. Slik kom ideen opp om en skjerm som kunne dekke både de som sitter i rullestolen i tillegg til den som triller stolen. Og så skulle den se kul ut da, smier Jim. Han og kompisen Thomas ”pitchet” ideen foran store deler av skolen, og tre nysgjerrige jenter – Mathilde, Guro og Emilie – meldte seg på.

Dette får vi bruk for senere i arbeidslivet. Vi lærer jo hvordan det er å drive en ekte bedrift.

Lærerikt og spennende

Gruppa, bestående av elever fra fire forskjellige klasser, hadde videre teambuilding, de tegnet skisser, bestemte seg for hver minste detalj og endte til slutt opp med det de kaller en ”utseende- modell” av ideen.

– Nå håper vi å gjøre det bra i fylkesmesterskapet, og så må vi jo patentere ideen etter hvert så ikke noen stjeler den, forteller Jim. Entreprenørskapskoordinator og lektor Rune Heiestad har fulgt prosjektet hele veien og jobbet mye med entreprenørskap i skolen.

– Entreprenørskap er enormt lærerikt for elevene, fordi de får en helt annen og mer lidenskapelig arbeidsinnsats når de jobber med en egen idé. Bare her på skolen har vi nå 25 elevbedrifter, så her er vi innovative, smiler han stolt. Rune oppfordrer alle elever i Norge til å jobbe med entreprenørskap i skolesammenheng.

– Skap en god atmosfære for idémyldring, det er viktig, understreker han.

Jim og resten av gruppa ser på prosessen som enormt lærerik:

– Dette får vi bruk for senere i arbeidslivet. Vi lærer jo hvordan det er å drive en ekte bedrift.