Man forteller jo barna sine at de må få seg en utdanning, men i de fleste bransjer er også relevant arbeidserfaring helt nødvendig for å bli attraktiv på jobbmarkedet, forklarer Torill Guzman, leder for Adecco Office & Finance Norge.

Hun tror de økte kravene til jobbsøkere i dag skyldes færre ledige stillinger og en hardere kamp om jobbene.

– Selv om du har en mastergrad så er ikke den første jobben sikret. Arbeidsgiverne kan velge og vrake i kandidater, og mange ønsker nyansatte med høy faglig kompetanse sammen med nyttig arbeidserfaring, sier Guzman.

Hennes råd til nyutdannede er å senke forventningene til den første jobben, og heller være målrettet og se framover.

– Nullstill deg, tenk på at du har skaffet deg en god utdanning, og at du nå skal få deg erfaring som kan kobles til utdanningen din. Det er viktig å se det store bildet. Hvor vil du være om fem år, og hva mangler du eller trenger du for å komme dit?

En fot innenfor

I Adecco har de et stort nettverk av bedrifter, og Torill Guzman anbefaler å ikke undervurdere bemanningsbransjen når man er på jakt etter arbeidserfaring.

– Vi kan bidra ekstremt mye til den første jobben. Vi har erfarne rådgivere som kan veilede studenter og andre som aldri har jobbet før, og vi vet hvilke bransjer som er i bevegelse. Man kan få en fot innenfor et selskap, og det kan være et viktig skritt på veien mot drømmejobben, sier Guzman.

Hun forteller at Adecco har stor pågang fra arbeidsledige, men at man med de riktige holdningene har gode sjanser for å komme seg inn på jobbmarkedet gjennom dem, og dermed få erfaring man kan dra nytte av ved senere jobbsøking.

– Du må kanskje være villig til å begynne på et litt lavere nivå enn det du hadde forestilt deg. Søk på de stilingene vi har utlyst, og husk at vi også har stillinger som ikke blir lyst ut. Registrer deg, følg opp, og vis
interesse. Det å søke jobb er en fulltidsstilling. Man må være forberedt på at det kan ta tid og være utfordrende.

Og er man lur tar man ifølge Guzman kontakt allerede underveis i studiene.

– Vi har mange studenter som jobber for oss, og de har også lettere for å få jobbtilbud fra oss når de er ferdige med studiene. Da har de allerede yrkeserfaring, og vi kjenner dem og vet om de har gjort en god jobb. Jeg vet for eksempel om flere som har jobbet i bank ved siden av studiene på BI, og som har fått tilbud om fast jobb når de er ferdige å studere, sier Guzman.

– Den beste og mest attraktive kombinasjonen på jobbmarkedet er en god utdannelse sammen med relevant erfaring ved siden av, jeg kan nesten ikke få sagt det ofte nok.

Torill Guzmans råd til studenter og nyutdannede:

  • Skaff deg arbeidserfaring ved siden av studiene
  • Vær villig til å begynne på et lavere nivå enn du i utgangspunktet så for deg
  • Skaff deg et godt nettverk
  • Legg en plan for hvor du skal, og jobb målrettet mot den