Det er Høyskolen i Sørøst-Norge på Kongsberg som tilbyr utdannelsen der studier kombineres med praksis i en industribedrift. 

– Dette er et helt unikt tilbud, hvor alt du lærer av teori på skolebenken linkes direkte til arbeidspraksis. Det er et helt fantastisk opplegg, sier Nilsen fornøyd.

Studier og jobb

Masterprogrammet han snart er ferdig med, består av 50 prosent studier og 50 prosent jobb i en høyteknologi bedrift. Her får studentene brukt teorien de lærer i det virkelige liv. Det mener professor Gerrit Muller er hva som gjør denne utdannelsen så unik.

– Det meste av teorien innen Systems engineering virker åpenbar, men så snart du prøver å sette den ut i praksis, innser du at et enkelt spørsmål kan være svært vanskelig å svare på. Å erfare dette er den virkelige læringen, sier han.

Nilsen fikk sin praksisplass i industribedriften TechnipFMC, hvor han har en rolle som systemingeniør i ulike prosjekter. Han har jobbet mer enn 50 prosent, men sier studiet er lagt opp slik at det er mulig. Det er full fokus på studiene i løpet av fem dager lange moduler, som etterfølges av en ti uker lang hjemmeoppgave.

Ekte utfordringer

Studiet legger opp til at studentene kan dra maksimal nytte av både studier og jobb.

– Vi forsøker å bruke ekte problemstillinger fra studentenes arbeidsplasser i våre workshops. På denne måten får de trent seg på ekte utfordringer i den virkelige verden, forklarer Muller.

Også når studentene skal skrive hjemmeoppgaven, får de en stor fordel ved å være ansatt i en relevant bedrift.

– Jeg får alt jeg trenger av materiale til oppgavene mine på arbeidsplassen. Alle er  positive og behjelpelige til å skaffe informasjonen jeg trenger, forteller Nilsen.

Snart er han altså ferdig med masteren som har tatt ham tre år, et år ekstra enn kompisene som bare har sittet på skolebenken.  

– Det ekstra året mener jeg er en liten pris å betale mot at jeg i tillegg til vitnemålet får tre års relevant arbeidserfaring. Det mener jeg helt klart må være en fordel på arbeidsmarkedet, sier Nilsen.