Martin Abelsen jobber som lærling hos Relacom etter å ha gått to år elektrofag på videregående skole. For han var det liten tvil om hvilken vei han ville gå etter ungdomsskolen.

– For meg lå det i kortene lenge at jeg ville gå yrkesfag. Jeg var ikke spesielt skoleflink eller akademisk anlagt og jeg syntes ikke at læremåtene passet meg. Det var det praktiske med yrkesfag som appellerte til meg. Man løser problemer og ser at ting faktisk fungerer som det skal. Innen yrkesfag var det elektrofag som fristet mest og derfor det jeg endte opp med å velge, sier han.

Mange muligheter

Relacom er en tjenesteleverandør av tekniske tjenester og strategiske løsninger innenfor Telecom, Energi og ”Internet of Things”. De har et bredt spekter av områder de jobber med og eksperter i ulike fagfelt. Hvert år tar de inn et knippe lærlinger som får utvikle seg sammen med mer erfarne arbeidere og bryne seg på virkelighetens praktiske utfordringer. Abelsen ønsket lærlingplass hos Relacom etter varme ord fra familie og venner om et godt miljø for både sosialt og læring. Noe som, ifølge Abelsen, innfris.

– Det er et utrolig bra miljø her og jeg ble fort en del av gjengen. Vi har det gøy sammen, men har selvfølgelig jobben i fokus. Det at vi har så mange eksperter i ulike fagfelt gjør også at lærlingene kan ta med seg kunnskap fra ulike områder, sier han.

En variert hverdag

Arbeidsdagen til en lærling kan være svært varierende, noe som bidrar til økt læring. De har ulike jobber med ulik varighet og er mye sammen med eksperter som kan hjelpe, gi råd og støtte. I følge Abelsen gjør han mye av det samme som sine mer erfarne rådgivere, men alt har han ikke erfaringen til å løse på egen hånd. Riktignok kan han ta fatt på jobber alene, dersom han har opparbeidet seg den nødvendige kompetansen.

– Jeg kan jo ikke alt, og den største utfordringen som lærling er nok å ta ansvar for egen læring. Men så lenge man er interessert, stiller spørsmål og forsøker å lære, så får man også mye frihet. Frihet under ansvar, sier han.