Som tømrer jobber du i tømrerbedrifter eller hos byggentreprenører. Mesteparten av arbeidet foregår på byggeplasser eller også på verksted. Oppgavene består blant annet av å bygge og montere ulike typer trekonstruksjoner i nye og gamle bygg, montere panel og plater utvendig og innvendig, sette inn dører, vinduer, kjøkken og gulv samt listverk.

– Jeg har aldri tvilt på hvilken retning jeg skulle gå. Det var ikke det rette for meg å sitte inne på en skole. Jeg liker å være ute, lage ting, bygge og skape noe, sier Joakim.

Fin skoletid og lærlingplass i nærheten

Joakim startet på Vg1 Bygg- og anleggsteknikk på videregående, og gikk så videre til Vg2 Byggteknikk, på tømrerlinja. Utdanningen avsluttes med to års lønnet læretid i en godkjent lærebedrift. Joakim er nå tømrerlærling hos Byggsenteret Audun Hundere og skal opp til svenneprøven til våren.

– Når du begynner på den linjen får du koble av litt og gjøre litt praksis. Det var fine dager på skolen. Jeg lærte mye. Det er et bra opplegg med at du har to dager enten i praksis eller jobber med noe praktisk på skolen. Så er det teori de andre dagene, og da snakker vi allmennfag og teori rettet mot faget, sier Joakim.

Joakim er nå tømrerlærling i nærheten av der han bor, og stortrives med det.

– Skolen er en viktig del av prosessen for å få lærlingplass. Når du er på skolen, får du hjelp av lærere til å sende mail til firmaer for å søke plass. Først er det utplassering, praksis to dager i uken over en periode over et halvt år. Da må firmaet vurdere om de vil ha deg med videre. Alle de som jeg gikk i klassen med for to år siden fikk lærlingplass i nærheten. Det er viktig å vise interesse, tipser Joakim om.

NM for lærlinger i tømrerfaget

Tross sin unge alder har Joakim klart å hale i land en seier i Yrkes-NM for lærlinger. Deltagerne skulle bygge en liten bod i løpet av tre dager som dommerne vurderte. Joakim gikk av med seieren, noe som ga han et gavekort på 4 000 kroner samt en god rabatt på mesterutdanning. Det kommer godt med om noen år.

– Etter lærlingtiden tenker jeg å jobbe et par år for å få erfaring, og så begynner jeg på studiet for å ta Mesterbrevet, sier den målbevisste lærlingen fra Sogndal, før han går tilbake til dagens oppgaver på veien mot å bli tømrer.