Om kort tid vil roboter ta over flere arbeidsprosesser også her i lille Norge. De vil automatisere og på enkelte områder erstatte oss mennesker, men den nye teknologien fører også med seg helt nye stillinger.

– Når jeg presenterer meg, enten det er på jobb eller i private sammenhenger, så får jeg alltid mange nysgjerrige spørsmål, sier Kristine Brustad. Hun er leder for prosessautomatisering og Robotics i Gjensidige, og jobber blant annet med å kartlegge hvilke prosesser som kan automatiseres og tas over av roboter.

– Det er litt tilfeldig at jeg har endt opp med å jobbe med dette, men jeg trives utrolig godt. Det er veldig gøy å få jobbe med et så nytt område hvor veien ikke helt er lagt sier Brustad.

Hun har jobbet i Gjensidige i snart ti år, og var innom mange deler av bedriften før hun endte opp med å jobbe med nettopp roboter.

– Da Gjensidige for litt over et år siden siden begynte å snuse på muligheten for å teste ut robotteknologi, så klaffet det veldig godt med at jeg nettopp var ferdig med å lede et annet prosjekt. Jeg synes det hørtes veldig spennende ut, og hev meg på. Det startet som et pilotprosjekt og så ballet det på seg, og nå har det blitt et eget område som jeg er leder for, sier Brustad.

Hun begynte å jobbe i Gjensidige rett etter at hun hadde avsluttet sivilingeniørstudier i Industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU.

– Jeg fikk flere jobbtilbud før jeg var ferdig å studere, og valgte å begynne som Konserntrainee i Gjensidige. Det var en veldig bra start, hvor jeg fikk jobbet litt med mye. Jeg ble kjent med store deler av selskapet kjapt, og fikk et bredt nettverk.

Variert hverdag

I dag har Kristine Brustad en arbeidshverdag som er veldig variert, og hun er godt fornøyd med hvor karrieren har tatt henne.

–  Jeg er mye rundt og møter medarbeidere på ulike nivåer i bedriften for å finne de prosessene som har størst potensial for automatisering, sier Brustad.

Hun understreker at det i hennes stilling er vel så viktig å være glad i å jobbe med mennesker som å være interessert i realfag og teknologi.

– Du må være nysgjerrig og sosial, og kunne forholde deg til mange forskjellige mennesketyper, sier Brustad.

Og hun legger til at hun tror flere utdannelser kunne ført fram til den stillingen hun har i dag.

– Det aller viktigste jeg har med meg fra studietiden er kanskje evnen til å lære, og til å raskt sette meg inn i nye områder. Og så skader det jo ikke å ha en god teknisk forståelse når man skal jobbe med robot-teknologi, og vurdere hva det kan gjøre for oss i fremtiden.

Spennende fremtid

– Min stilling er jo veldig i tiden, og jeg er sikker på at det vil komme mange flere stilinger som denne. Robot-teknologi og prosessoptimalisering tror jeg vi etter hvert vil se overalt, sier Kristine Brustad.

Hun synes det vanskelig å spå hvordan bransjen ser ut om fem eller ti år, men er sikker på at det har kommet mange nye muligheter, både teknologisk og på arbeidsmarkedet.

– Robotene har kommet for å bli, og jeg tror utviklingen vil fortsette å gå fort. Mye vil være annerledes bare om få år, sier Brustad.