Etter videregående ville Kaja Lønne Fjærtoft komme seg vekk fra sidelengs regn i Stavanger. Hun tok kontakt med Study Outside Norway (SONOR) – en organisasjon som hjelper norske studenter som ønsker å studere i utlandet.

- De hjalp meg med å kartlegge hvilke muligheter jeg hadde ut i fra mine interesser. Jeg liker å være ute, nær havet og i naturen. Da kom vi frem til marinbiologi i Australia. De satte meg også i kontakt med studenter som allerede studerte der slik at jeg kunne få svar på alt jeg lurte på.

- Jeg var dritnervøs

For fire år siden satt hun seg på flyet. Endelig destinasjon; James Cook University i Cairns – rett ved Great Barrier Reef. Fjærtoft forklarer at SONOR hjalp henne med de praktiske tingene som å sørge for at alt var greit med lånekassen og at hun hadde ordnet visum. Men de spente følelsene kom hun ikke unna.

- Jeg gruet meg jo veldig til å være helt alene og skape relasjoner helt på nytt. Heldigvis er australiere det mest åpne folkeslaget jeg noensinne har møtt. I tillegg var de på det internasjonale kontoret på skolen flinke til å arrangere eventer for at vi studentene kunne bli bedre kjent.

Attraktiv jobbsøker

Fjærtoft skriver for tiden masteroppgaven sin i Trondheim, men hun har store planer om å flytte utenlands igjen når doktorgraden skal skrives.

- Jeg tror det er sunt å komme seg litt vekk fra det nære og kjære. Man får en kulturforståelse som er helt unik å ha med seg videre ut i jobb. Jeg tror det å studere utenlands viser at man er selvstendig, åpen og har evne til å tilpasse seg.

Dersom du selv sitter på en drøm om å studere utenlands, deler Fjærtoft gledelig noen tips.

- Jeg vil anbefale alle å ta kontakt med en organisasjon slik som jeg gjorde. De sitter på enorm kunnskap om hvilke muligheter du har og som passer deg. Jeg vil egentlig bare oppfordre alle som ønsker det til å bare hoppe i det. Det er definitivt verdt det.