Martin Andersen

■ Fra: Asker

■ Alder: 25

■ Studerer: BBA Finance and Operations Management, Beedie School of Business, Simon Fraser University, Vancouver, Canada – begynte høsten 2009.

■ Hvorfor valgte du utlandet, finans og Vancouver?

- Jeg ville utenlands for å oppleve noe nytt og samtidig få det engelske språket som en del av hverdagen. Stort sett alt som skjer i dag foregår på internasjonal skala, og derfor tror jeg denne erfaringen kan være en fordel når jeg begynner å jobbe. Valget falt på Vancouver fordi byen er engelskspråklig og ligger nær sjø og fjell med noen av verdens beste skimuligheter. At byen arrangerte Vinter-OL 2010 var også en faktor. Da jeg hadde bestemt meg for hvor, var det bare å finne ut hva jeg ønsket å studere. Jeg søkte på business og ingeniør ved flere universiteter, og fikk tilbud om å begynne på businessfakultetet ved SFU. Jeg fikk også tilbud om stipend det første året hvis jeg valgte å takke ja til plassen. Jeg takket ja, og er veldig fornøyd med at jeg havnet her.

■ Hva er dine største opplevelser og utfordringer så langt?

– Som ivrig skikjører må jeg si at noen av de beste opplevelsene har vært på fjellet med masse snø og gode venner. Her finnes det ville fjell og snømengder man ikke finner i Norge. I tillegg er jeg veldig fornøyd med menneskene her borte – canadiere er veldig snille og hjelpsomme. Den største utfordringen har vært i forhold til universitetet og valg av fag/klasser. Her legges det vekt på ansvar for egne studier. Derfor er det viktig at man er flink nok til å følge opp med rådgivere for å sikre at man er på rett kurs til enhver tid. Jeg kjenner flere som har havnet i uheldige situasjoner og må ta ekstra semestre for å fullføre. Det var også en stor overgang å begynne på en skole med 35 000 studenter.

Når det tikker inn en Powder-Alarm, drar man på ski hele dagen – og så blir det heller en lang natt på biblioteket. Og så blir det jo selvfølgelig en fest i ny og ne – vi er jo tross alt studenter!

■ Hvordan er skolen og studentlivet?

– Det er veldig mye jobbing, men ofte også veldig interessante fag og ikke minst bra professorer og forelesere. Jeg er spesielt fornøyd med fagene som er mer spesifikke, og som relaterer mer til en arbeidshverdag og mindre til skolebenken. Når det tikker inn en Powder-Alarm, drar man på ski hele dagen – og så blir det heller en lang natt på biblioteket. Og så blir det jo selvfølgelig en fest i ny og ne – vi er jo tross alt studenter!

■ Har du hjemmelengsel?

– Nei, jeg har over fire måneder sommerferie og juleferie som jeg tilbringer hjemme i Norge. Det er dessuten så mye å gjøre at man ikke har tid til det.

■ Hva gjør du når du er ferdig?

– Til slutt skal jeg hjem til Norge. Om det blir rett etter endte studier eller etter noen års jobbing og mer studier, det vet jeg ikke ennå.

■ Har du noen tips til andre som vurderer å studere utenlands?

– Gjør det! Du kommer garantert ikke til å angre!