– Jeg skulle ALDRI bli sykepleier. Men så begynte jeg på befalsskolen. Der var det sykepleiere som lærte oss det grunnleggende innen sanitet. Møtet med dem forandret mitt syn på sykepleiefaget fullstendig. Jeg husker godt hvor fasinert jeg ble. Dette var de desidert røffeste karene jeg noensinne hadde møtt, sier studentrådsleder Jo Stuve ved VID Bergen, som er en av stadig flere gutter som søker seg til sykepleieryrket etter militæret.

Egen gutteklubb

Ved VID Oslo, studiested Diakonhjemmet, har gutta stiftet sin egen gutteklubb. SykepleieGents ble startet for å skape et guttemiljø og få flest mulig gutter gjennom sykepleier-studiet.

– Det er fint å være mange gutter, selv om vi er få i forhold til jentene. Vi finner på sosiale ting og vi hjelper hverandre til å komme gjennom studiene, sier noen av gutta i SykepleieGents. Vi har vår egen ”gutte-stemning”, sier Jørgen Monge-Nilsen.

Inspirert til sykepleiestudier i Forsvaret

Av de fire guttene vi snakket med ved VID Diakonhjemmet, har tre avtjent førstegangstjeneste. Det var i Forsvaret at også Jørgen fikk øynene opp for sykepleieyrket.

– Jeg tjenestegjorde i saniteten i Forsvaret. Militæret legger opp til at det er kult å ta sykepleieutdanning. Du kan få caser i militæret med øvelser for hjerte- og lungeredning i 30 kuldegrader, eller en øvelse inne i et hus, der du må lappe sammen  mennesker, mens CS-gassen fyller rommet så du må ha gassmaske på. Det appellerer til mange gutter.

Action appellerer til gutta

Tre av de fire vi snakker med ønsker å jobbe i action-relaterte stillinger som redningsmann på helikopter, i ambulanse eller på akutten. Mens nestleder for SykepleierGents Steffen Fjellet ønsker å jobbe innenfor geriatrien.

Det har sine fordeler å være mann i sykepleieryrket:

– Å være mann i praksis oppleves veldig bra. Du blir tatt mer vare på som mann enn som dame i praksis, også i hjemmesykepleien, og du blir godt tatt i mot av pasienter, er de alle enige om.

– Også er der lett å få seg jobb etter endt utdanning. Det er en stor motivasjon for å ta sykepleierstudiet, sier gutta i SykepleieGents.

Forskning viser at kjønnsbalanse er viktig både på arbeidsplasser og på studier. VID gjør sitt for å gjøre kjønnsbalansen best mulig i tradisjonelle kvinneyrker.

VID tilbyr også bachelorstudier innen ergoterapi, vernepleie, samfunnsfag, sosialt arbeid og teologi. Les mer på www.vid.no