- Jeg var alltid vant til å gjennomføre plan A. Det var et slag i trynet ikke å komme inn på NHH på første forsøk. Jeg måtte for første gang i livet lage en plan B. Siden den gang har jeg alltid operert med en plan B.

Cilia bestemte seg for at året skulle fylles med opplevelser som gjorde det verdt å ikke komme inn, og så skulle hun søke NHH på nytt neste år. Hun pakket sekken og reise til Kina for å gå langs den kinesiske mur – alene. Hun hoppet i fallskjerm og tok filosofistudier på nett mens hun oppdaget vestkysten av USA.

- Jeg laget meg en liste fylt med klisjeer. Jeg husker mamma fant listen, og himlet litt med øynene. Det var ikke alt som virket gjennomførbart, men da jeg fant listen noen år senere var det meste unnagjort.

NHH åpnet mange dører

I 2009 begynte Cilia på NHH. Tre år senere ble hun kåret til årets økonomistudent. På NHH fikk hun mulighet til å ta en dobbel mastergrad. Den første delen av masteren gjennomførte Cilia i Bergen og den andre ved HEC i Paris.

- Det var en krevende periode. Jeg gikk fulltid på skole og skrev masteroppgave ved siden av. Mye av det jeg lærte bruker jeg i jobben og selv om det var et år med lite fritid, var strevet definitivt verdt det.

- Det gjelder å velge et studium du er ordentlig interessert i. Det er en drivkraft og motivasjon i seg selv. Jeg valgte økonomi fordi jeg alltid har vært interessert i hvordan samfunnet fungerer.

Cilia så på tiden på NHH som en dannelsesreise. Hun engasjerte seg i studentforeningen, hvor hun var leder i 2011 og sammen med styret ansvarlig for over 3000 studenter og store budsjetter,

- Jeg utviklet meg masse som student ved NHH, og tilegnet meg gode prosjektlederegenskaper. Studentforeningen er det største konkurransefortrinnet skolen har. Det er stort mangfold og plass til alle. Jeg fikk utrolig mye igjen for å ha engasjert meg i studentforeningen, sier hun.

Hva gjør Vesten feil?

Sommeren mellom andre og tredje året ved NHH ble Cilias engasjement for bærekraft og miljø for alvor vekket. Hun ville bruke ferien på å gjøre noe annerledes, og reiste tilbake til Kina – denne gangen som frivillig i studentorganisasjonen Aiesec. Her jobbet hun med døve barn og unge i slummen utenfor Bejing, og fikk et massivt kultursjokk.

- Jeg tenkte: ‹Disse menneskene har så lite og er så sparsommelige, men likevel så lykkelige›. Det fikk meg til å reflektere over hvordan vi lever i Vesten. Hva gjør vi feil? Vi er jo i alle fall ikke noe lykkeligere enn disse menneskene. Og det var dette som for alvor gjorde meg lidenskapelig opptatt av bærekraft.

Tør å satse på unge

Den unge karrierekometen mener mange bedrifter bør bli flinkere til å tørre å satse på unge hoder, slik Aker BioMarine gjorde da de ansatte henne. Samfunnet står overfor en stor omstilling. Kanskje mer ekstrem enn mange ser for seg. Hun tror på å sette unge, naive sammen med eldre mer erfarne.

- Jeg lærer mye av de rundt meg, men føler også at jeg har en hel del å bidra med. Mange bedrifter og bransjer bør bli flinkere til å la unge slippe til. Det gjelder kanskje spesielt innenfor områder ingen har erfaring med fra før av. Vi står foran en stor omstillingsprosess der mange av dagens tradisjonelle stillinger vil forandre form. Nyutdannede kan bidra med nytekning og kreativitet på en unik måte. Å gi unge stort ansvar skaper også gnist og motivasjon.

- Selv benytter jeg meg masse av erfarne kollegaer, og stiller nok flere spørsmål enn jeg ville gjort om jeg hadde ti års erfaring fra før av, legger hun til.

Har vært heldig

Etter studiene ved NHH hadde Cilia praksis ved FN-delegasjonen i New York. Etterpå ble hun ansatt som konsulent i avdelingen for samfunnsansvar og miljø i KPMG. Hun beskriver det som et lykketreff at Aker Biomarine ønsket henne med på laget i stillingen som direktør for bærekraft på senhøsten 2015.

- Jeg hadde brukt en del tid på å holde foredrag om bærekraft og miljøansvar for næringslivet, og ble tipset inn til stillingen av en bekjent. At det ble full klaff med Aker Biomarine var ren lykke. De ønsket å satse på unge hoder, og jeg jublet over det store ansvaret stillingen innebar.

- Det høres kanskje litt teit ut, men jeg smiler hver dag over jobben og ansvaret jeg har fått.