Karianne Nilsen (24) og Clarice Rostad (38) gir hjertekompresjon på en øvelsesdukke til rytmene fra ”Stayin ́ alive” som dunker ut fra høyttaleren. De to er på sin første felles samling på studiet i sykepleie. De har begge valgt å studere deltid på Diakonhjemmet. Når det virkelig blir alvor med pasienter som kommer hardt skadd inn på akutten, er det neppe Bee Gees-låten med den treffende tittelen ”Hold deg i live” (”Stayin ́ alive”) de vil tenke på. Men for å øve inn den rette rytmen fungerer hiten fra 70-tallet ypperlig.

Kombinerer jobb og studier

Studentene i øvingssenteret kommer fra hele landet. De møtes to til tre ganger i semesteret, og holder kontakten gjennom både undervisning og gruppeoppgaver på nett mellom samlingene. Clarice har en 60 prosents jobb ved siden av studiene, og er dessuten alenemamma med sine to barn på 8 og 13 år.

– Det finnes flere bra heltidsutdanninger men for meg passer deltid best da jeg kan kombinere studiene med jobb, selv om det krever litt planlegging og selvdisiplinering, forteller hun.

Hvorfor vil du nå bli sykepleier etter å ha jobbet i mange år med andre ting?

– Jeg synes det er gøy å jobbe med mennesker og det er et bredt og varierende arbeidsfelt, sier Clarice, som til daglig jobber på Rikshospitalet. Der er det stor aksept fra hennes sjefer til å få fri for å delta på fellessamlingene.

– Du føler at du gjør en jobb som gir deg noe tilbake, sier Karianne Nilsen. Hun kom ikke inn på heltids sykepleierstudiet, men da passer det desto bedre med deltid.

– Nå kan jeg jobbe en del ved siden av studiene, noe som passer meg bra.

Heltidsstudier har fordelen at man blir ferdig raskere, men deltidsstudiet gir stor fleksibilitet.

Forelesninger på nettet

Til tross for at Karianne og Clarice deltar på sin første felles samling på skolen har de studert ”sammen” på nettet siden studiestart 2. januar. På nettet følges de opp av faglærere som veileder dem og legger ut nye forelesninger hver mandag. Disse forelesningene kan studentene følge med på når det passer inn i deres tidsskjema i løpet av uka.

– Vi er positivt overrasket over den gode og tette oppfølgingen vi får på nettundervisningen, sier Karianne. På nettet kan de chatte og stille spørsmål både til forelesere og medstudenter. I tillegg får de svært viktig skrivetrening.

– For mange er det enklere å kombinere dette studiet med familie og deltidsjobb enn å være heltidsstudent, sier Hanne Maria Bingen, som er ansvarlig for den IKT-støttede undervisningen i anatomi og fysiologi på Diakonhjemmet. Hos oss deles studiegruppene inn geografisk, slik at ingen blir overlatt til seg selv til tross for at de sitter i hvert sitt hjem og studerer.

– Disse geografi ske gruppene gir godt studiemiljø og samhold. De støtter hverandre gjennom studiene, og hvis man ikke er på nettet for å løse felles oppgaver, blir man fort savnet og etterlyst, sier hun.

–Heltidsstudier har fordelen at man blir ferdig raskere, men deltidsstudiet gir stor fleksibilitet. Man kan følge undervisningen hvor som helst i verden, bare man er på plass de felles samlinger som er to til tre ganger i semesteret, avslutter Bingen.