For Trond Lommerud Øverby (31) fra Elverum var KEM-linja ved Fagskolen Innlandet i Gjøvik et naturlig valg etter syv år i arbeidslivet.
Lommerud Øverby gikk allmennfag på videregående før han ble voksenlærling og tok fagbrev. Deretter jobbet han i VVS-yrket en del år, før han bestemte seg for å bygge på med mer kunnskap. Han har ikke angret et sekund, og har allerede jobb å gå til etter at studiene avsluttes til sommeren.

Går i dybden

Passivhus og lavenergihus, ventilasjon og varme. Lommerud Øverby er opptatt av de endringene som tvinger seg fram innenfor bransjen.

– Det er interessant å gå mer i dybden etter å ha jobbet praktisk med dette noen år. Jeg var veldig nysgjerrig på teorien bak det vi har gjort på byggeplassen, forteller Lommerud Øverby.

I undervisningen diskuteres bl.a. de håndverksmessige kravene som følger av den nye byggetekniske forskriften TEK10.

– Jo mindre energi et hus bruker, desto bedre, men denne typen konstruksjoner kan fort bli for tette. De stiller høye krav til ventilasjon og riktig prosjektering, forklarer han.

Oppfordring

Lommerud Øverby har en klar oppfordring til politikere og skoleverket om å satse mer på teknologisk og realfagbasert utdanning.

– Norge trenger denne typen arbeidskraft, men vi trenger ikke bare teoretiske ingeniører. Når jeg er ute og snakker med bedriftsledere som kjenner til hva vi lærer her på fagskolen, opplever jeg dem som veldig positive til utdanningen. Da må vi utdanne flere, avslutter han.