Av Trond Blindheim, rektor ved Høyskolen Kristiania

Skal du følge din indre stemme og ta en utdanning som du synes virker interessant, spennende og som du tror du klarer å gjennomføre? Eller skal du ta en utdanning som du i utgangspunktet ikke er så motivert for, men som ekspertene mener er et fornuftig valg?

Rådet mitt er at du følger din indre stemme, dine interesser og egenskaper. Det er alltid klokt å velge en utdanning og et yrke som du brenner for. Det gjelder enten du vil bli ingeniør, advokat, kokk eller kunstner. Sett deg for all del inn i hva utdanningen krever av deg. Spør deg selv om du har de rette egenskapene til å fullføre, om du er en praktiker eller teoretiker, om du vil ta en lengre eller kortere utdanning. Det har seg nemlig slik at over 30 prosent av de som begynner på en utdanning, ikke fullfører den. Det skyldes først og fremst mangel på motivasjon og/eller ferdigheter.

Gjør research

På en annen side er det vanskelig å spå hva slags yrker Norge trenger mer av om fem-seks år, hva det er lurest å satse på når det gjelder karrierevei, og hva som gir en sikker jobb for fremtiden. Er du usikker, bør du søke karriereveiledning. Det er også nyttig å gå inn på utdanning.no. Der finner du over 550 yrkesbeskrivelser i alfabetisk rekkefølge med nyttig informasjon om hva slags arbeidsoppgaver som er typisk for yrket. Hva slags lønn du kan forvente. Hvilke skoler i landet du kan ta utdanningen ved, og ikke minst hva slags personlige egenskaper som kreves for å gjennomføre utdanningen. Glem for all del ikke at en lang rekke fagskoler, høyskoler og universiteter også tilbyr nettstudier som du kan ta ved siden av jobb, og uansett hvor i landet du bor.

Studere i utlandet

I dag kan det være fornuftig å reise til utlandet og ta en utdanning der, gjerne til et av de landene som er våre viktigste handelspartnere. Da får du språk- og kulturkompetanse i tillegg til selve utdanningen. Dessuten får du et stort kontaktnett med utenlandske venner og bekjente som har samme type utdanning som deg, og som du kan knytte forretningsmessige og sosiale kontakter med senere i livet.

Gjør en god innsats

En annen viktig ting du bør tenke på før du går i gang med utdanningen din, er at det blir stadig flere ferdig utdannete kandidater som konkurrerer om de samme jobbene. Med mer enn 250 000 universitet- og høyskolestudenter og 18 000 fagskolestudenter, bli det rift om de gode jobbene. Husk at arbeidslivet har gode rutiner og systemer for å finne frem til de aller beste kandidatene. Betydningen av gode karakterer har derfor aldri vært viktigere enn i dag. Folk som presterer på høyt nivå i yrkeslivet, gjorde det også da de tok utdanningen sin. Arbeider du disiplinert gjennom hele utdanningen, er belønningen at du kan velge mer eller mindre fritt mellom alle videreutdanninger verden kan tilby. Dessuten får du et stort forsprang på arbeidsmarkedet.

Til slutt: Ikke la studiene eller skolen komme i veien for utdanningen din. Engasjer deg i studentforeningen, påta deg lederverv. Det er en god start på yrkeslivet og gir farge og personlighet på CV-en din. Tvi-tvi, og lykke til!