Home » Velg fagutdanning » På sporet av drømmejobben
Sponset

Tog er en god og miljøvennlig måte å frakte passasjerer og gods på, og jernbane er et viktig satsingsområde i Norge. Behovet for mer effektive løsninger, økt kapasitet og kortere reisevei krever kvalifiserte fagfolk. Solide lokførere er ryggraden i en velfungerende jernbane. Etter bare ett år på Lokførerskolen kan du få en meningsfull og trygg arbeidsplass med fantastisk utsikt og bra lønn.

Norsk fagskole for lokomotivførere tilbyr landets eneste lokomotivførerutdanning.

Helene valgte yrkesfag

Da student på Lokførerskolen, Helene Berg Wessel, gikk på ungdomsskolen, ønsket hun ikke å følge i det tradisjonelle utdanningsmønsteret.

– Vi var på besøk hos elektrolinja, og da jeg kom dit, kjente jeg for første gang at det var ordentlig gøy på skolen. Det gløder av deg, sa mamma da jeg kom hjem, så da ble valget klart. Etter gjennomført fagbrev, og arbeidserfaring som elektriker i et par år, var lokomotivføreryrket neste steg. Jeg søkte på Lokførerskolen, og kom inn takket være fagbrevet.

Studiet på Lokførerskolen veksler mellom teori i Oslo, og praksis ute i tog sammen med en erfaren kjørelærer.
Foto: Atle Schaathun

Polarekspressen

– Min favoritt blant julefilmene har alltid vært Polarekspressen, og jeg drømte om å kjøre det kule toget i filmen. Og da jeg oppdaget alle dørene fagbrevet mitt åpnet, søkte jeg Lokførerskolen. Jeg ønsker meg en jobb der folk blir godt tatt vare på og har gode arbeidsvilkår. Jeg vil gjerne jobbe turnus og en bra lønn spiller selvfølgelig også en rolle.

Studiet på Lokførerskolen veksler mellom teori i Oslo, og praksis ute i tog sammen med en erfaren kjørelærer – over hele landet. Helenes andre periode med øvelseskjøring ble gjennomført i Narvik, der hun kjørte et av verdens kraftigste lokomotiver som trakk 8,5 tusen tonn tungt gods.

– Det var akkurat da den første snøen falt, og det var helt magisk å se fjellene bli hvite mens jeg kjørte. Og da nordlyset flimret over nattehimmelen ble alt helt perfekt. Akkurat som på Polarekspressen! Jeg hadde mange sterke naturopplevelser på sporet mellom Narvik og Kiruna, forteller Helene med stjerner i blikket.

Lokfører.
Den beste utsikten.

Livet som student

– Jeg har aldri opplevd mer engasjerte lærere eller klassekamerater enn på Lokførerskolen, smiler Helene.

– Det er et veldig godt skolemiljø, og jeg er aldri redd for å spørre andre om det er ting jeg ikke skjønner. Skolen har mange ulike typer læremidler, og alt er veldig konkret. Teori og praksis går hånd i hånd.

Attraktivt yrke

Alle Norges togselskaper melder om store behov for nyutdannede lokførere, og fagskolen justerer antall studenter for å dekke behovene. Derfor tar det kort tid fra studentene er uteksaminerte, til de får fast jobb.

Det er dessverre få kvinner som tar denne utdanningen, og lokføreryrket er mannsdominert. Men det er ingen grunn til at kvinner ikke kan gjøre jobben vel så godt som en mann, og Lokførerskolen ønsker at flere kvinner søker!

Tekst: Maria Dahl, ansvarlig for pedagogikk og kommunikasjon i Lokførerskolen

Neste artikkel