Skip to main content
Home » Arbeidsliv » Tar bena på alvor
HMS

Tar bena på alvor

Folk på byggeplass
Folk på byggeplass
I produksjonen hos Kverneland er det påbudt å bruke vernesko. Skoene bør være ergonomisk riktige, komfortable og ikke minst dekke sikkerhetskravene som den enkelte har for sin jobb. Foto: Getty Images

– Én dags sykefravær koster mer enn et par skikkelige vernesko, så det er gode grunner til at vi tar bena på alvor, sier Arne Grastveit i Kverneland Group.

Rundt 500 personer som arbeider på den fabrikken som innkjøpssjef Arne Grastveit arbeider må bruke vernesko i sitt daglige arbeid:

– Vi er veldig klare og tydelige på at de som jobber hos oss får nye såler hver sjette måned og nye sko en gang i året. Men det holder ikke bare med nye sko, det er også viktig at skoene er skikkelig tilpasset, derfor har vi valgt en leverandør som kommer til fabrikken og scanner fotbladene slik at vi er helt sikre på at vi finner en sko og en såle som er optimal for den enkelte, forteller han.

Mindre slitasjeskader

Siden Kverneland byttet leverandør i 2014 har de opplevd mindre slitasjeskader og at sykefraværet har gått ned:

– Det er vanskelig å tallfeste, men det er færre som rapporterer om problemer og smerter i hofter, knær, rygg og ankler nå enn det var tidligere. Den optimale skoen er nok årsaken, sier Grastveit.

Ulike jobber – ulike sko

I produksjonen hos Kverneland er det påbudt å bruke vernesko. Skoene bør være ergonomisk riktige, komfortable og ikke minst dekke sikkerhetskravene som den enkelte har for sin jobb. Og disse kravene varierer.

– Vi har ulike brukere som har forskjellige krav til sine vernesko. Noen trenger sko med spikertrampsåle, elektrikerne våre har for eksempel behov for en såle som er antistatisk, mens sveiserne ikke bør ha vernesko i stoff, men skal ha sko i skinn. Det er for å hindre at sveiseperler brenner seg igjennom skoen, så det er en rekke forhold som vi tar hensyn til når det gjelder å velge et riktig fottøy som både er ergonomisk, komfortabelt og sikkert.

– Mange av de som arbeider hos oss står hele dagen, og de arbeider i et utsatt miljø, så dette er viktig HMS-arbeid. Én dags sykefravær koster mer enn et par skikkelige vernesko, så det er gode grunner til at vi tar bena på alvor, avslutter Grastveit.

Av Tom Backe,

Next article