Skip to main content
Home » Fremtidens skole » Derfor bør du velge Miljø & bærekraft
Sponset

Miljø & bærekraft er en spennende linje for alle med interesse for naturen og miljøet, og som på alle andre linjer ved Bømlo Folkehøgskole planlegges det også her en spennende studietur.

En av linjene mange har fattet interesse for ved Bømlo Folkehøgskole er Miljø & bærekraft, og dette var linjen Johanne Sjursen Aga valgte da hun skulle ta et år på folkehøgskole. 

– Jeg ville lære mer om hvordan jeg kunne leve mer bærekraftig. Rundt meg og i samfunnet er det mye fokus på og snakk om miljø, og jeg begynte å få dårlig samvittighet for mitt eget forbruk, sier hun.

Venner for livet

Johanne forteller at hun var litt redd for at alle andre på linja skulle kunne alt om klima, og at det bare var miljøaktivister der, men dette stemte ikke.

– Her traff jeg vanlige ungdommer som meg selv, som ønsket å lære mer om miljø og bærekraft. Vi som går på linja har ulik bakgrunn, og vi har lært mye av hverandre. Det er en styrke at vi er så forskjellige, sier hun, og legger til at hun kommer til å ta med seg mye fra dette året. 

– Jeg har fått kunnskap om miljø og bærekraft, gode minner, venner for livet og et mål om å kunne påvirke andre, sier hun.

En linje for alle

– Miljø & bærekraft er en linje som passer for alle som er interessert i bærekraft og miljø, og pensumet formes i stor grad av hva elevene brenner for, sier informasjons- og administrasjonsleder ved skolen, Stina Raknes Kvarven. 

Her dykker elever og lærere ned i temaer som bærekraft, miljø, etikk og solidaritet, og elevene lærer hvordan vi kan leve mer miljøvennlig. Dette innebærer også at man får kunnskap og ferdigheter innen gjenbruk, håndverk, redesign og reparasjoner, samt hvordan vi kan ta vare på og bruke naturen godt. 

Stina Kvarken

Stina Raknes Kvarven

Informasjons- og administrasjonsleder, Bømlo Folkehøgskole

– Elevene lærer om hvordan de kan påvirke i saker de engasjerer seg for og hvilke kanaler de kan bruke. Miljø & bærekraft er absolutt en variert linje.

En tur med tog gjennom Europa står også på programmet så fort det er mulig å gjenoppta reisevirksomheten. Turen er elevene med på å planlegge, men målet er å komme frem til Tsjernobyl med tog.

Fantastiske opplevelser

William Ingvaldsen er også elev ved Bømlo Folkehøgskule, men går på en annen linje. Det å velge folkehøgskole i en usikker tid, mener han er den beste avgjørelsen han kunne tatt.

– Jeg har fått venner for livet og anledning til å være sosial med andre på min alder. Og det i en tid når sosiale sammenkomster er svært begrenset, sier han. 

Folkehøgskoleåret har også gitt ham nettverk over hele landet, noe som føles trygt når han i fremtiden skal studere, jobbe, reise eller gjøre annet. At utenlandsturen til Sør-Afrika ikke ble noe av i år, syns han ikke gjør noe. 

– Hver uke har vært fylt med fantastiske opplevelser, som padling, klatring og toppturer med og uten overnatting. Vi har også vært på linjeturer med fart og spenning, og har fått prøve alt fra fallskjermhopping og rafting til via ferrata og surfing, sier han.

Opplev Vestlandets vakreste skjærgård

Bømlo Folkehøgskole ligger midt mellom Bergen og Stavanger, ei øy i Vestlandets vakreste skjærgård. Med plass til 100 elever er skolen akkurat stor nok til at man har muligheten til å bli kjent med alle de andre som går der i løpet av skoleåret og bli en del av Bømlo-bobla. 

– Vårt mål er at skolen skal være en folkehøgskole der elevene skal utvikle seg og trives. Solidaritet, miljø, kreativitet, fred og aktivitet er verdier som skal ligge til grunn for alt vi gjør både i skolehverdagen og på reiser. Vi er sertifisert miljøfyrtårn. Vi har også fokus på konfliktløsing, både i verden og helt nære når elevene plutselig skal bo et år på rom med noen de aldri har møtt før, sier Kvarven.

Fakta

Sjekk gjerne ut de andre linjene til skolen: 

– Lege- og sykepleierlinja
– Miljø & bærekraft
– Global solidaritet: Afrika
– Down under: Australia
– Friluftsliv: Kyst & fjell
– Friluftsliv: Vill vest

Av Katrine Andreassen

Next article