Skip to main content
Home » Fremtidens skole » Drømmen er innenfor rekkevidde – bli flyver: – Pilot er et fantastisk yrke 
Sponset

Pilot Flight Academy er en av Europas største og mest moderne flyskoler. Hvert år utdanner de profesjonelle og dyktige piloter som er ettertraktet av flyselskapene.

– Jeg kan med hånden på hjertet si at dette er et fantastisk yrke, sier daglig leder i Pilot Flight Academy, Mikael Eriksson.

Han har selv fløyet 39 år i det skandinaviske flyselskapet SAS. Nå skal han rekruttere og utdanne nye piloter.

– Dette er en utdannelse som er krevende, men som også er utrolig spennende og gøy å gjennomføre, forteller han.

Gode muligheter for jobb

Den populære flyskolen har sitt hovedkvarter på Torp Sandefjord lufthavn i Vestfold. De har et internasjonalt miljø med over 200 studenter hvert år. 

– Det er svært gode forutsetninger for å få seg en jobb etter endt utdannelse. Ser vi globalt på det, må vi rekruttere flere piloter enn vi gjør i dag for å unngå problemer i hele industrien. Vi vil mangle rundt 80 000 piloter om sju år dersom vi ikke øker takten, forklarer Eriksson.

Opptakskriterier

For å komme inn på utdannelsen, er du nødt til å tilfredsstille opptakskravene.

– Vi ønsker ikke at studenter investerer både tid og penger på utdannelsen hvis de ikke har de nødvendige forutsetningene for å jobbe som pilot. Derfor er vi nødt til å ha noen krav som skiller søkerne.

Du må blant annet gjennom en nettbasert opptaksprøve som kartlegger motivasjon, modenhet og egnethet til å kunne gjennomføre en pilotutdanning. Du vil også bli testet i matematikk, logisk resonnering, monitoreringsevne, simultankapasitet, reaksjonsevne og lignende.

– Fremtidige arbeidsgivere vil stille like harde krav. Vår jobb er å forberede pilotene på det som skjer etter at de er ferdig utdannet, sier Eriksson.

Skolen har også et krav om norsk eller svensk EASA Klasse 1 medisinsk sertifikat. Det medfører at du må ta en flymedisinsk undersøkelse.

FAKTA

Å være pilot innebærer stort ansvar. Les mer om opptakskrav og send inn søknad på pilot.no/opptak.

Eller ta en virtuell tur på campus her

Satelittbase i Texas

Selve utdannelsen varer i cirka 20 måneder. Lover og regler, navigasjon, meteorologi, flysystemer og kommunikasjon er fag du vil bli bedre kjent med gjennom de første ni månedene. Hele utdannelsen foregår på engelsk.

– Det er et relativt intensivt teoretisk studium som er ganske krevende, men som også er veldig interessant og spennende. Etter det begynner den praktiske flygningen.

Du blir sendt til flyskolens avdeling i Denton, Texas, like utenfor Dallas. 

– Vi gjør dette fordi det er bedre forutsetninger for været enn i Norge. Det gjør at studenten raskere og mer effektivt kommer opp på et nivå som gjør at man kan fortsette flygningen i Norge i litt mer utfordrende vær og terreng. 

Deretter gjennomføres resten av fly- og simulatorprogrammet på Torp.

Foto: Pilot Flight Academy

Kadettprogrammer

Pilot Flight Academy samarbeider tett med store flyselskaper. Både All Nippon Airways fra Japan og Icelandair fra Island sender kadetter til Pilot Flight Academy.

Det er også mange flyselskaper som kommer til oss for å treffe ferdigutdannede piloter selv om de ikke har etablert kadettprogram hos oss, sier han.

– Studenter fra Pilot Flight Academy flyr for mange av de største flyselskapene, som Emirates, SAS, Norwegian, Icelandair, Widerøe, Norsk Luftambulanse, Norse Atlantic, Ryanair, Wizzair, BRA og så videre, sier Eriksson.

– Nesten alle våre studenter sikrer seg jobb rett etter fullført utdannelse.

Har opplevd verden

Mikael Eriksson mener den ideelle piloten har en blanding av gode praktiske og teoretiske ferdigheter. 

– Piloter jobber ofte i team, både med andre piloter og kabinbesetning, så evnen til å samarbeide og kommunisere godt med andre er viktig.

Utdannelsen vil gi deg et kommersielt flysertifikat.

– Det er en krevende, men spennende utdannelse hvor du skaper relasjoner og bygger vennskap som vil vare livet ut. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har kunnet drive med dette profesjonelt. Jeg har hatt en bra og velbetalt jobb samtidig som jeg har sett hele verden, avrunder Eriksson.

BLI PILOT

Hos Pilot Flight Academy tilbyr vi ATP(A) Integrert trafikkflygerutdanning – et spennende intensivprogram, med 6 måneders opphold i USA for å gjennomføre innledende flygetrening, som gjør deg til en fullverdig pilot i løpet av 2 år.

Next article