Home » Fremtidens skole » Elevene leser som aldri før
Sponset

På femte trinn på Leirvik barneskule i Stord kommune, leser elevene bøker som aldri før. – Vi skjønte fort at dette var en fantastisk ressurs, sier lærer Anne Sissel Skilbrei.

– Vi begynte å bruke Lesemester i vår da det var hjemmeskole. Dette var veldig nyttig når elevene ikke hadde like stor tilgang på bøker, og ikke kunne bruke biblioteket, sier Anne Sissel Skilbrei, lærer på femte trinn på Leirvik skule.

Selv om både skolen og biblioteket nå har åpnet igjen, har Skilbrei fortsatt å bruke Lesemester.

– Vi får lett tilgang på et rikt utvalg bøker. Alle kan finne en bok etter sin interesse og på sitt nivå, sier hun.

God lesetrening for tospråklige elever

Skilbrei forteller at hun har mange tospråklige elever i klassen, og at nivåinndelingen av bøker gjør at de føler at de mestrer og forstår en bok.

– Det er lett for meg å finne bøker som er på et nivå som passer eleven. Mange av bøkene har også innlest tekst, slik at de kan høre uttalen samtidig som de følger med i teksten. Så kan de slå av lyden og lese selv etterpå, sier hun.

For skoler: Prøv Lesemester helt gratis og uforpliktende i 3 uker!

Spesielt motiverende for gutter

Skilbrei trekker også frem det store utvalget av fagbøker som finnes i Lesemester.

– Det har vært med på å hjelpe guttene mine til å få fart på lesingen. Mange gutter er gjerne mer interessert i å lese bøker om verdensrommet og rare dyr, enn skjønnlitteratur. I tillegg finnes et rikt utvalg bøker på nynorsk. Nynorskbøker for ungdom er en mangelvare, og kombinasjonen fagbøker på nynorsk er veldig fin, sier hun.

– Jeg anbefaler ofte bøker for elevene, som jeg legger inn i mappen «anbefalt av lærer». Elevene kan også utfordre hverandre til å lese forskjellige bøker inne i Lesemester, sier Skilbrei videre.

Stort utvalg av bøker på ulike språk

Rune Vindenes er daglig leder i Lesemester. Han forteller at noe av grunntanken bak Lesemester er at alle skal med, føle mestring og bli motivert til å lese mye og ofte.

rune-vindenes

Rune Vindenes

Daglig leder, Lesemester

– Vi har bøker på bokmål, nynorsk, engelsk og samisk, som gjør at målet fra den nye norskplanen om å høre og lese tekster på ulike språk, enkelt lar seg gjøre. Elevene kan også zoome teksten om de har synsutfordringer, eller få teksten lest opp som en modellering før de selv leser. Vi har også lagt opp til spillbaserte elementer for ekstra motivasjon, sier han.

For skoler og privatpersoner

Lesemester samarbeider med 18 forlag, elevene kan velge mellom over 1200 kvalitetstitler, og antallet vokser hver uke.

– Det er mange veier inn til å oppdage lesegleden. Vi håper vi kan få være med på å gi leseglede og leselykke til mange barn og unge, sier Vindenes, og legger til at Lesemester også er tilgjengelig for privatpersoner.

For privatpersoner: Prøv Lesemester

Av Marte Frimand

Neste artikkel