Skip to main content
Home » Fremtidens skole » Folkehøgskolen gir også foreldrene trygghet
Sponset

For noen kan et år på folkehøgskole være spesielt viktig – også for foreldrene. På Alta Folkehøgskole flyttes både elevenes og foreldrenes grenser.

Sammen med en eller to foreldre står hundre elever på skoletunet med kofferter, bagger og sekker fulle av turutstyr og klær til all slags vær i Alta. Et helt folkehøgskoleår står for dør. Spenningen er til å ta og føle på. Første gang på egne bein, uten mor og far. Nå skal de møte både friluftslivet og livets utfordringer og mestringer – alene. Men elevene er sammen om å være alene. Noe som også blir fundamentet i felleskapet som dannes i løpet av skoleåret.

For noen foreldre er det ekstra vanskelig å sette seg i bilen igjen. Alta Folkehøgskole har i to år hatt et skoletilbud til ungdommer med lettere psykisk utviklingshemming. Linja heter «Ingen Grenser», tydelig inspirert av Lars Monsens realityprogram fra 2011. Ingen Grenser er en botrening-, fritid- og friluftslivlinje hvor skolehverdagen og aktiviteter tilpasses elevenes behov, interesser og kapasitet.

Dette året er nesten like lærerikt for foreldrene som for elevene. Ungdommene deres skal bo et helt år på internat. En helt ny hverdag venter. Med nye opplevelser, utfordringer og mestringer – uten mor og far. Det krever like mye mot som tillit å gi slipp. Steget er stort for både elevene og foreldrene.

Foto: Alta Folkehøgskole

Noe å se frem til

Et år har gått, og elevene, som i dag har fullført sitt folkehøgskoleår, holder nå på å pakke ned klær og minner i baggene og sekkene de kom med.

Siren viser frem et kort og en innflytningsgave hun fikk av sin mamma da hun flyttet inn på dette rommet forrige august. Som kortet forteller, så klarer de alt. Hver for seg, eller sammen. De passer alltid på hverandre. Om noen uker skal Siren begynne i drømmejobben i kaféen på rådhuset i Alta. Både Siren og lærer Berit er sikker på at hun kommer til å spre like mye glede der som hun har gjort på Alta Folkehøgskole.

På Even sitt rom er et julekort som han fikk av en elev på en av de andre linjene. Bildet på kortet er av han selv. Det er tatt på en surfetur til Sørøya. Det var første gang han surfet. Men det blir ikke siste. Han har bestemt at han vil gå ett år til på Alta Folkehøgskole.

Even gleder seg stort til å starte på sitt andre år til høsten. Foto: Alta Folkehøgskole

Lærer Berit Michaelsen og rektor Andreas Granerud er stolt av tilbudet på skolen, og kan fortelle om foreldre som er overrasket over utviklingen de har sett. Takknemlig og glade for at de slapp taket og stolte på at dette skulle gå bra – også for sine ungdommer.

Informasjon

Les mer om Alta Folkehøgskole og de ulike linjene på altafolkehogskole.no.

Alta Folkehøgskole tilbyr disse linjene:

Ingen Grenser
Opplev Nord-Norge
Foto – Villmark
Jakt og fiske
Frikjøring
Arktis – Svalbard
Friluftliv – 70°N
Hundekjøring 

Sosiale medier: @altafolkehogskole

YouTube: Alta Folkehøgskole

Folkehøgskolen for #arktiskvillmarksliv

Sammen skaper vi et magisk år.

Av Alta Folkehøgskole

Next article