Skip to main content
Home » Fremtidens utdanning og karriere » Bli ingeniør – du trengs
Fremtidens utdanning og karriere

Bli ingeniør – du trengs

Ingeniørdame
Ingeniørdame
Foto: Getty Images

Lurer du på hva en ingeniør gjør, sier du? Du er ikke alene. Mange vet ikke om mulighetene de får gjennom å ta en ingeniørutdanning. Jeg tenkte jeg skulle gi deg en liten innføring.

Ingeniører gjør ting mulig. De utvikler ny teknologi eller finner nye bruksområder for gammel teknologi. De skaper, omformer og videreutvikler. Når jeg våkner om morgenen, er det til lyden av alarmen på mobilen min. Er det én ting vi har sett utviklingen av de siste årene, så er det mobiltelefoner. Har du noen gang tenkt over hvor mye forskjellig kunnskap som skulle til for å utvikle en smarttelefon? Programvare, elektronikk og produksjon, for ikke å snakke om strømmen du tilfører den? Alle disse tingene blir gjort mulig av ulike ingeniører.

En verden uten ingeniører!

Norge mangler 16 000 ingeniører. Det er ingeniører som i fremtiden skal vedlikeholde infrastrukturen og teknologien i landet vårt. Hvordan tror du hverdagen vil fungere dersom man mangler ingeniører til å finne løsninger på mange av våre store utfordringer? Uten nok ingeniører kommer det fortsatt til å ta åtte – ni timer å reise med tog mellom Norges to største byer, Bergen og Oslo. E18 vil være full av hull, Bispelokket vil fortsatt være under utbygging og batteritiden på mobilen din like dårlig som nå. Mange av disse dagligdagse irritasjonsmomentene er det ingeniøren som kan løse.

Ikke bare menn!

Man trenger ikke være redd for riper i (negle)lakken selv om man velger en ingeniørutdanning. Ingeniøryrket handler om planlegging, tilrettelegging og forbedring. Det finnes vel så mange jobber der man sitter på kontor og tegner og planlegger som det finnes jobber der man må ta på vernehjelmen og bli skitten på fingrene. Det er også en misoppfattelse at ingeniøren må være en superintelligent mann på rundt 50 år; man kan like gjerne være en løsningsorientert 25 år gammel jente.

Misforstå meg rett – man bør ha en viss forståelse innen realfag hvis man begynner på ingeniørutdanningen, men har du den spesielle studiekompetansen og karakterene som kreves for å starte på ingeniørstudiet, så skal du jo være skikket. Det er likevel viktig å gjøre bevisste valg og gå for det DU ønsker. Det er viktig å ha bein i nesa og satse på det som kan virke usikkert. For hvis du satser, kan det hende at det er nettopp du som redder verden – i alle fall enkeltmenneskers verden. Kanskje er det du som sørger for at en fattig landsby får en brønn med rent vann? Kanskje er det du som sørger for at Olga på 90 får de teknologiske hjelpemidlene hun trenger for fortsatt å kunne bo hjemme?

Jobb hardt!

For å lykkes med studiene, er det viktig å jobbe hardt. Og det må du regne med å måtte gjøre nesten uansett hvilket studium du velger. Da er det viktig å ha det klart for seg hva som er motivasjonen for at du studerer det du gjør. Er det fag? Fremtidig jobb? Penger? Vil du redde verden eller kanskje bare se den? Ha motivasjonen klart i tankene hele veien, så gjør det kanskje studiehverdagen din lettere. Et studium blir ofte hva du selv gjør det til! Engasjerer du deg i din egen og andres studiehverdag, kan du få ekstra mye ut av studiene. Jeg kan love deg at det ikke er mangel på ting og foreninger man kan engasjere seg i som student.

Da jeg gikk på Høgskolen i Bergen, var jeg – som evig hobbyhåndballspiller – med i studentidretten. Jeg jobbet som frivillig vakt på studentkaféen og drev med studentpolitikk både på høgskolen og i interesseorganisasjonen som jeg nå er leder av. Det er mange muligheter – det gjelder bare å finne den veien som er riktig for deg! Ingeniører gjør ting mulig – å ta en ingeniørutdanning åpner dine muligheter til å gjøre verden enda bedre!

, leder i NITO Studentene, 

Next article