Skip to main content
Home » HMS og arbeidsrett » Flesberg kommune – en kommune med vekstambisjoner
Arbeidsmiljø

Flesberg kommune – en kommune med vekstambisjoner

Her bilder av den nye skolen og et fra det nye boligfeltet ned mot ny skole, og utsikt vestover mot Blefjell. Foto: privat

Flesberg kommune, nord for Kongsberg, har akkurat åpnet et splitter nytt og helt moderne flerbruksanlegg som inneholder skole, idrettshall, svømmehall og bibliotek. Med disse tilbudene på plass, og flotte opparbeidede boligtomter klare for salg, er kommunen rustet til befolkningsvekst.

– Vi er en flott kommune med mye bra folk, og vi er nok blant de flinkeste i landet når det kommer til å gjennomføre dugnader. For hvis det skal skje noe stort her, så skjer det gjerne på dugnad, sier Oddvar Garaas som er ordfører i Flesberg kommune.

Han tenker spesielt på dugnaden som ble satt i gang da Stevningsmogen Fritidspark ble rustet opp i 2011 med ny kunstgressbane, ny skistadion og den nye skiskytterarenaen som fikk ny standplass.

– Det hele skjedde i løpet av tre eller fire helger og vi kalte det Norges største dugnad, siden 500 mennesker og 50 anleggsmaskiner i sving på det meste, smiler ordføreren.

Offensiv satsning med nytt flerbruksbygg

Utviklingen av Stevningsmogen Fritidspark var egentlig starten på flerbruksanlegget som har fått navnet «Skattekisten» og som hadde offisiell åpning tidlig i september. I utgangspunktet er Skattekisten et skolebygg, men det inneholder også idrettshall, hvor håndballbanen har internasjonale mål, svømmehall med åtte baner og et bibliotek. Hele flerbruksbygget er koblet sammen med de øvrige idrettsanleggene på Stevningsmogen slik at hele området nå er et kombinert og kompakt flerbruksanlegg. Flerbruksbygget er bygd i massivtre, noe som gir et spesielt godt inneklima både på skolen og i svømmehallen, og faktisk er svømmehallen i Flesberg den første svømmehallen i verden som noen gang er bygd i massivtre.

– Massivtre er bra på veldig mange måtet. Inneklimaet på skolen blir bedre, og massivtreet vil også ha god effekt på inneklimaet og akustikken i svømmehallen, fortsetter Garaas.

Oddvar Garaas, ordfører i Flesberg kommune. Foto: Kari Solibakke Klev

En kommune i utvikling

Med sine 2 700 innbyggere er Flesberg kommune ganske liten, men de opplever en positiv vekst der folketallet stiger litt hele tiden. Flerbruksbygget med den nye skolen er med på å øke attraktiviteten til Flesberg kommune som ønsker mer tilflytting, og flerbruksbygget er bare ett av tiltakene forklarer ordføreren:

– Kommunen eier et tomteområde hvor vi har opparbeidet 72 forholdsvis store, solrike, eneboligtomter der de fleste er på ett til halvannet mål. Tomtene ligger fantastisk høyt og fint til på østsiden med flott utsikt mot Blefjell og både oppover og nedover dalen. Å legge til rette på denne måten er et bevisst grep for å tiltrekke oss flere innbyggere, og dette har vi tro på at vi vil lykkes med, for disse tomtene er virkelig flotte, sier Garaas.

Rema 1000 har også annonsert at de vil etablere seg med en ny butikk i Lampeland, som regnes som kommunesenteret, og har en KIWI-butikk fra før.

En kommune for de aktive

Flesberg har mange tilbud for de friluftsinteresserte. Blant annet har de 160 kilometer med oppkjørte løyper om vinteren og kan friste med et flott turterreng som egner seg til aktivitet hele året. Kommunen har også et turområde som er universelt utformet slik at også personer med nedsatt funksjonsevne kan komme seg ut i naturen.

– Vi har mange fine kvaliteter og er klare til å ta imot nye innbyggere. Skolen er dimensjonert for 420 elever, mens vi bare har 306 elver i dag, så der har vi ledig kapasitet. Det neste vi må se på er antall barnehageplasser, for hvis vi får den veksten vi ser for oss må vi øke barnehagekapasitet, og det gjør vi gjerne, avslutter ordføreren.

Fakta om Flesberg kommune

Flesberg kommune ligger litt nord for Kongsberg, og har cirka 2 700 innbyggere. I areal er kommunen 540 kvadratkilometer, eller cirka 20 prosent større enn Oslo kommune. Flesberg er en stor skogbrukskommune og Moelven Numedal bruk med sine 35 ansatte er den største industriarbeidsplassen. Lampeland Hotell sysselsetter nest flest i privat sektor, mens kommunen med sine 240 er den største arbeidsgiveren. Flesberg er også en av landets største hyttekommuner med cirka 3 500 hytter, hyttevirksomheten generer om lag 120 arbeidsplasser. 55 prosent av de yrkesaktive pendler ut av kommunen for å jobbe, og det viktigste arbeidsmarkedet for disse er på Kongsberg.

Av Tom Backe

Next article