Home » Karriere i industrien » Rørlegger er det perfekte yrket: Variert, fremtidsrettet og godt betalt
Sponset

Det utdannes rett og slett ikke mange nok rørleggere til å dekke etterspørselen. Samtidig er yrket ofte misforstått. Men rørlegger er et spennende yrke i utvikling, og byr på mange muligheter.

Det å være rørlegger i dag handler om digitalisering, bærekraftig utvikling, design og prosjektering av toppmoderne bygg. Det er en trygg og sikker jobb for fremtiden og med gode lønninger.

– Mange forbinder rørleggeryrket med tette sluk og installasjon av dusj og toaletter. Men yrket består av mange roller og retninger som de fleste ikke er klar over. Alt fra prosjektlederrollen, BAS og anleggsleder for komplekse store næringsbygg, til gjennomføring for av mindre oppdrag på hus og hytter. I tillegg har vi ingeniører som jobber med prosjektering og kalkulasjon. For rørleggere som har butikkutsalg, har du også muligheten til å være butikksjef i tillegg til rørleggerrollen. Bare du får en fot innenfor bransjen, finnes det mange muligheter for utvikling og karrierevei. Yrket er så mangfoldig, og passer for alle, både jenter og gutter. Og det er aldri for sent, – vi har mange voksne lærlinger, forteller Lyna Tran, direktør for Strategi og forretningsutvikling i VVS Norge.

Lyna Tran

Direktør for Strategi og forretningsutvikling i VVS Norge

En bransje i endring

Rørleggerbransjen har ikke hatt den samme utviklingen sett mot andre bransjer, men dette er nå i endring.

– Det å være rørlegger i dag er ikke det samme som før. Forventningene og kravene er helt andre nå, og yrket krever et bredt spekter av kunnskap og forståelse for hvordan alt henger sammen I tillegg kommer økte krav til kompetanse innenfor digitalisering, dokumentasjon og bærekraft. Vi ser allerede nå at våre rørleggere får en stadig større betydning på områder knyttet til miljø, bærekraft, teknologi og effektiv energiutnyttelse. forteller Tran.

Kompetansebygging og videreutdanning er viktig, og VVS Norge har etablert et eget akademi for rørleggerne i tillegg til lærlingprogram.

– Våre lærlinger er fremtidens rørleggere. Det er viktig at vi synliggjør og tar vare på disse og gjennom dette skape stolthet til faget, sier Tran.

VVS -Norge rigger for fremtiden

VVS Norge ble etablert februar 2018 og ble i august 2022 en del av Mestergruppen AS

VVS Norge sitt formål er å drive forretningsvirksomhet med hovedvekt på strømlinjeforming av faghandelsvirksomhet. Dette for å bedre konkurransekraften både på drifts-, kompetanse-, innkjøps-, og varestrømsiden for respektive datterselskaper/forretningsenheter i privat og proff markedet.

Les mer på vvsnorge.no

Trives med valget

Merethe Lorentzen Paulsen er voksenlærling i rørfaget hos Bademiljø Nidarvoll, Expertbad AS. Etter å ha jobbet som fagarbeider i barnehage i seks år, valgte hun å bytte yrkesvei til rørlegger. Hun trives godt med valget.

Merethe Lorentzen Paulsen

– Jeg har det veldig fint. Det var ganske skummelt i starten, men jeg kom fort inn i det. Det er lærerikt, og jeg er glad for at jeg valgte rørleggeryrket. Det er en fin jobb og mange veier du kan ta, med påbygging og andre valgmuligheter, forteller hun.

Rørlegger er tradisjonelt kjent som et mannsdominert yrke, men Paulsen håper også jenter får øynene opp for faget. For bransjen trenger rørleggere, også kvinnelige.

– Jeg vil absolutt anbefale dette, det er bra lønn, og godt marked for å få jobb, smiler hun.

Så mye mer enn å fikse rør

– Dagens rørlegger gjør så mye mer enn å skifte blandebatteri og fikse tette rør, forteller rørleggermester og prosjektleder Tom André Gustavsen i Comfort Revetal, Gran VVS AS.

Tom André Gustavsen

Rørleggermester og prosjektleder i Comfort Gran VVS

Som prosjektleder hos Comfort jobber han hovedsakelig mot entreprenører som bygger store næringsbygg, og han har vært med å vinne en internasjonal prosjektpris for byggingen av Horten Videregående skole. Selv elsker han yrket, brenner for det grønne skiftet og hvordan dette påvirker VVS-bransjen. Nå er Gustavsen prosjektleder når Telemark Fylkeskommune skal totalrenovere Norges største videregående skole.

– Det er et komplekst prosjekt, med 36 000 kvm som skal total-rehabiliteres. Bygningsmessig er bygget fra midten av 50-tallet og frem til 2004. Det å rive og bygge nytt ville vært rimeligere enn det vi gjør nå, som er å totalrenovere bygget. Årsaken til valget er det høye klimaavtrykket ved å bygge alt på nytt fremfor å renovere. Energibesparelse er mer aktuelt enn noen gang, du må se faget fra A til Å og ha en helhetlig forståelse av hva rørleggeren faktisk leverer til et bygg. Med forskjellige typer energiløsninger, energibrønner og solfangere, er yrket så vanvittig mye mer enn før, forteller Gustavsen engasjert.

Den lokale faghandelsbutikk med rørleggertjeneste

Rørlegger Svenn Gunge leder Bademiljø Langnes, Gunge VVS i Tromsø, som retter seg ut mot privatmarkedet, og driver egen butikk. Her er det en annen måte å tenke på.

– Når man jobber mot forbruker, er det litt motsatt tenking enn bedriftsmarkedet. Her får man ofte kunder som vil putte mer penger i badet sitt, og det man anbefaler må passe smaken til kunden og til boligen. Det er også viktig med teknisk forståelse omkring vann og avløp, strøm og bærende konstruksjoner. Så er det kult å montere og installere noe som er litt finere og litt mer fancy. Vi jobber mye med salg, og i tett samarbeid med kunden og de som er i butikken, forteller Gunge.

Den digitale rørleggeren

Hos rørleggerfirmaet A. Aulie AS på Årnes har rørleggermester Espen Aulie tatt rørfaget inn i den digitale fremtiden. Deres innovative løsning BIM (Building Information Modelling) lager nøyaktige 3D-tegninger av prosjektene som skal oppføres.

– På denne måten blir prosjektene våre mer nøyaktige, og mer bærekraftige. Digitalisering er fremtiden, og de beste til å tegne rør er rørleggerne som vet hvordan rør skal legges. Da slipper rørleggerne på bygget å tvile på om det er riktig, forteller Aulie.

Et yrkesvalg for fremtiden

– Rørlegger har et ufortjent dårlig rykte som et «skittent» yrke fordi du må fikse tette rør. Men yrket er så utrolig mye mer enn å legge rør. Som rørlegger vil du jobbe med verdens viktigste ressurs, vannet, og du vil være med å skape en forskjell hver eneste dag, sier Lyna Tran i VVS Norge, og legger til:

– Med fagbrev som rørlegger er du sikret å kunne gå rett fra skole til arbeidslivet. Det har også skjedd en rivende teknologisk utvikling de siste årene, der også rørbransjen nå er en viktig del av det grønne skiftet og innen bærekraftige løsninger for fremtiden. Så om du ønsker deg kunnskap som holder vann, skal du søke rørlegger.

VVS Norge er i dag landsdekkende med fire kjedekonsepter

VVS Norge Prosjekt: Hovedfokus på prosjektmarkedet. Medlemmene leverer og jobber hovedsaklig innenfor prosjektmarkedet. Noen har også butikk. 

Bademiljø og Comfort: Hovedfokus på privatmarkedet. Medlemmene her har butikk og leverer og jobber hovedsaklig innenfor privatmarkedet. 

VVS Norge Partner: Hovedfokuset mot privatmarkedet. medlemmene her har hovedsaklig ikke butikk. 

Les mer på: vvsnorge.no, bademiljo.no og comfort.no

Av Merete Låstad

Neste artikkel