Home » Karriere i offentlig sektor » Derfor bør du velge en karriere i offentlig sektor 
Karriere i offentlig sektor

Derfor bør du velge en karriere i offentlig sektor 

Sissel M. Skoghaug, LOs første nestleder. Foto: LO/Trond Isaksen

Karriere i offentlig sektor høres for mange litt kjedelig ut. Men da har du ikke oversikt over hvor mange forskjellige yrker som finner og utdanninger som trengs. I offentlig sektor finner du alle slags fagfolk; rørleggere og helsefagarbeidere, byggingeniører og lærere, barnehageassistenter og snekkere, programmerere og jurister, renholdere og vaktmestere, ja, jeg kommer ikke på den yrkesgruppen som ikke er representert. 

Og nå er det mangel på folk, i nær sagt alle bransjer, både i privat og offentlig sektor. Det gir oss utfordringer i fremtiden. I Norge er vi heldige som har et godt utbygget helsevesen, vi har fellesskolen der de alle fleste går, vi har kommunal eldreomsorg og vi har statlige virksomheter med høy faglig kvalitet. Det er i alles interesse at vi fortsetter å ha en god offentlig sektor.

Da er det viktig at flere unge ser på både kommunal, fylkeskommunal og statlig sektor som spennende arbeidsplasser. At de veler utdanningene som trengs og at de velger å jobbe i det offentlige. Hvis ikke vil ikke tjenestene gå rundt. Da blir ikke avfallet hentet eller signalfeilene på toglinjene fiksa. Da blir det lengre helsekøer og flere elever i klassene. Og det vil vi jo ikke.

Bra lønn og gode arbeidsvilkår 

Det er mange fordeler med de jobbene. Trygge lønns- og arbeidsforhold er blant disse. Gode karrieremuligheter er en annen. Mulighet for arbeid i store deler av landet er en tredje.

Innenfor en del sektorer, både teknisk etat, helse, pleie og undervisning, er det i de aller fleste kommuner lett å få jobb.

 Mange muligheter 

Min oppfordring er å sette seg godt inn i hvilke jobbmuligheter som finnes i det brede spekteret offentlig sektor representerer. Da er jeg sikker på at du vil finne noe som passer for deg, enten du har eller skal ta et fagbrev, en bachelor eller en mastergrad. Det finnes også jobber for ufaglærte, men det er alltid lurt å ha et fagbrev i bunnen eller ta et fagbrev mens du jobber.

Neste artikkel