25 år gamle Oda Røsæg Olsen fra Dyrøy i Troms har alltid drømt om å bli styrmann. Til tross for at hun ble frarådet yrket fordi det kunne være vanskelig å kombinere med familie, valgte hun å følge drømmen. Nå er hun ferdig utdannet styrmann på Hurtigruten og beviser at sjøen er en arbeidsplass for alle.
Bilder og videoer fra barndommen viser en liten jente som alltid ville stå ved roret. Fra den lille bygda Brøstadbotn i Dyrøy kommune har havet alltid vært en naturlig del av livet.
– Alle rundt meg sa jeg burde velge noe annet, men jeg visste innerst inne at dette var det jeg ville. Drømmen om å jobbe til sjøs ble til slutt sterkere enn alle rådene, forteller Oda.

Oda Røsæg Olsen
Styrmann på Hurtigruten
Universitetsveien til sjøs
Veien til styrmannssertifikat gikk ikke den vanlige ruten. Oda valgte realfag på videregående, med tanke på en medisinsk karriere inspirert av sine foreldre. Men det var etter to år ved et oppdrettsanlegg hun endelig fant veien til drømmen hun alltid hadde hatt.
– Mens jeg jobbet med lakseoppdrett, fortalte en venninne meg at det fantes en vei til styrmannsyrket via universitetet i Tromsø, sier hun.
Bachelorgraden i nautikk ved Universitetet i Tromsø ga det teoretiske fundamentet, men for å få styrmannssertifikatet kreves ett års fartstid til sjøs. Det var da hun søkte seg til Hurtigruten.
Variasjon og læring til sjøs
Som tidligere kadett, nå styrmann på MS Trollfjord, et av Hurtigrutens mange skip, opplever Oda en arbeidshverdag som aldri blir lik. Skipet seiler fra Bergen til Svalbard om sommeren og fra Oslo til Nordkapp om vinteren. Med 28 dagers turnus får hun oppleve hele norskekysten to ganger på hver reise.
– Det er et veldig spennende yrke. Ingen dager er like. Vind, vær, passasjerer og oppdrag endrer seg hele tiden, sier hun.
Det som imponerer henne mest, er læringsmiljøet om bord. Hun bestemte seg tidlig da hun var kadett, for å stille alle de «dumme» spørsmålene.
– Du er aldri alene på brua og har alltid noen å spørre. Alle om bord, både matroser, maskinister, elektrikere og andre kollegaer, er veldig åpne for spørsmål og innspill, og vil alltid fortelle og forklare.

Karriereveier i Hurtigruten
Hurtigruten tilbyr mange spennende karriereveier både for deg med fagbrev, bachelor og som er ny i bransjen. Selskapet har nulltoleranse for diskriminering og trakassering, og etterlever verdiene: We inspire – we empower – we care – we explore.
En familie på 90 personer
Med et mannskap på 90 personer blir skipet som et lite samfunn der alle må bidra til at miljøet fungerer.
– Vi bor sammen i en måned om gangen, så for at alle skal ha det bra må man bidra til et godt miljø, sier Oda.
Hun beskriver et arbeidsmiljø preget av omsorg og støtte.
– Når jeg kommer om bord er det alltid en klem å få fra så å si alle. Folk bryr seg genuint om hvordan du har det, forteller hun.

Råd til andre jenter
Som en av få kvinner i et mannsdominert yrke har Oda møtt påstander om at bransjen ikke er egnet for kvinner. Hennes erfaring er en helt annen.
– Du hører noen skrekkhistorier, men jeg har heldigvis svært få dårlige opplevelser. Hvis noen oppfører seg dårlig, har du alle de andre i ryggen, forklarer hun.
I tillegg har hennes arbeidsgiver, Hurtigruten, nulltoleranse for diskriminering og trakassering, og jobber aktivt for et trygt og inkluderende arbeidsmiljø både på skipene og på land.
For Oda er dette en bransje med framtid. Maritime yrker er i sterk vekst, og mulighetene er mange. Fra kystfart til internasjonale ruter, fra cruiseturisme til offshore.
Hennes råd til andre jenter som vurderer samme vei er krystallklar:
– Kjør på! Bransjen trenger både flere folk generelt og flere kvinner spesielt. Du blir veldig godt tatt vare på som kvinne om bord, sier hun avslutningsvis.

Jobb i Hurtigruten
Hurtigruten er en av Norges største maritime arbeidsgivere og lærebedrifter, og vi ser etter ansatte både til sjøs og på land!