Skip to main content
Home » Karriere i yrkesfag » – Industrien trenger flere ingeniører med fagbrev
Sponset

Industrien har historisk sett vært mannsdominert, men dette er i ferd med å endre seg. I dag er industrien en arbeidsplass for alle – uansett kjønn og utdanningsnivå. 

Tidligere betød en jobb i industrien fysisk tunge arbeidsoppgaver, og dette er nok en viktig grunn til den skjeve kjønnsbalansen.  

– I dagens industri med moderne teknologi er imidlertid industriarbeidsplasser like godt egnet for kvinner som menn, og industrien trenger helt klart mangfold. Det betyr blant annet at vi trenger flere kvinner, både som fagarbeidere og ingeniører, sier fagleder for prosessdesign og materialteknologi ved Glencore Nikkelverk, Therese Amili (33). 

Therese Amili

Fagleder for prosessdesign og materialteknologi ved Glencore Nikkelverk

Kombinerte skole og læretid

Selv begynte hun som industrimekaniker og har jobbet i industrien siden videregående. 

– Jeg søkte meg tilfeldig inn på teknisk allmennfag (TAF) og ante ikke hva jeg gikk til, forteller hun. 

Hun skulle ønske flere fikk muligheten til å gå TAF, da man her ender opp med både fagbrev og teknisk allmennfag etter fire års skolegang.

– Jeg var på skolen tre dager i uken og jobbet som industrimekanikerlærling på smelteverket Eramet i Porsgrunn de to andre. Da ble jeg verken lei skole eller jobb, og tjente dessuten egne penger fra første dag, sier hun. 

Ble ingeniør

Amili kjente raskt at det var i industrien hun ønsket å jobbe, og hun ville lære mer. Etter å ha tatt fagbrev, studerte hun derfor maskiningeniør, og fikk jobb på Glencore Nikkelverk som nyutdannet ingeniør. 

– Jeg jobbet så i fem år før jeg tok videreutdanning som internasjonal sveiseingeniør (IWE), samt en master i prosessteknologi, sier hun, og legger til at Nikkelverket er en god arbeidsplass. 

– Vi er rundt 550 ansatte og mange blir til de går av med pensjon. Det er en trygg og stabil arbeidsplass med godt miljø og muligheter for faglig og personlig utvikling, sier hun. 

Fra fagbrev til ingeniørutdanning

Industrien er avhengig av dyktige fagfolk innen mange fagområder, og på Glencore Nikkelverk jobber det blant annet mekanikere, rørleggere, sveisere, prosessoperatører og elektrikere. I tillegg er det mange som har bachelor- master- og doktorgrad. 

Noen av disse begynte som fagarbeidere og har siden tatt videreutdanning. 

– Du kan søke på ingeniørutdanning med allmennfag, men du kan også gå Y-veien, hvis du har fagbrev. Dette kan virkelig anbefales. Verdien av praktisk erfaring som ingeniør er uvurderlig, og industrien trenger flere ingeniører med fagbrev, avslutter hun. 

Av Katrine Andreassen

Next article