Home » Karrieremuligheter » Billie Van er aktuell med ny plate – produsert av studievennene fra England
Karrieremuligheter

Billie Van er aktuell med ny plate – produsert av studievennene fra England

Billie Van
Billie Van
AKTUELL MED NY PLATE: – Den forrige plata var jo ganske rockabilly-aktig, og jeg trodde at denne ville bli noe av det samme, men det ble i stedet en samling store pompøse ballader om bitterhet og svik, forteller Billie Van. Foto: Anthony Huus

– Jeg føler jo at det var altavgjørende for meg at jeg møtte de to.

Som 24-åring bodde Billie Van i Danmark og drømte om å komme inn på en skole der hun kunne drive med musikk og låtskriving. Da hun kom hjem igjen fra utenlandsstudiene var hun del av et musikalsk trekløver som har jobbet sammen siden. Seks år senere har Jonas Alaska, som for øvrig også er hennes forlovede, og Mikhael Paskalev produsert plata hun slapp i september.

– Jeg føler jo at det var altavgjørende for meg at jeg møtte de to. Det er jo litt sprøtt. Jeg dro fra Danmark, og de dro fra Norge, og så møttes vi i Liverpool. Nå har vi starta plateselskap, og Jonas og jeg er fadder for ungen til Mikhael.

Plata hun nå har sluppet er en samling låter skrevet etter en skrivesperre i 2015, og en ganske annen en debutalbumet som kom i 2013.

– Den forrige plata var jo ganske rockabilly-aktig, og jeg trodde at denne ville bli noe av det samme, men det ble i stedet en samling store pompøse ballader om bitterhet og svik.

På jakt etter et nettverk

Billie Van, som egentlig heter Merete Pascual, var på leting etter et alternativ til musikkutdanningene i Norge og Danmark, og søkte plass på Liverpool Institute of Performing Arts (LIPA). På den tiden dro representanter fra skolen rundt i Norge og holdt auditions, men Billie bodde i Danmark og måtte ta saken i egne hender. Hun ringte skolen, dro ned og de holdt åpent for henne i sommerferien så hun kunne spille noen låter og få plass på musikk-studiet.

– For meg var det litt det eneste alternativet. Jeg trodde jo ikke jeg skulle komme inn, men hadde heller ingen plan B, forteller hun.

Men hun kom inn og det gjorde også Mikhael Paskalev og Jonas Alaska. Billie Van var 24 år da hun dro ned, og med det litt eldre enn flere av førstegangsstudentene. Det å flytte til et annet land var nytt og spennende, men som de fleste andre sto hun i det alene, og var på jakt etter et nettverk.

– Det var veldig mange yngre enn meg i klassen, og du søker jo alltid etter litt trygghet og en venn. Jeg la merke til Jonas da han spilte på open mic night. Han var kul, så jeg gikk bort til ham og sa at «vi burde gjøre noe sammen», for det er jo det man sier, ler hun.

– Jeg spilte noen låter for ham og han spilte noen for meg, og så hadde vi også hørt at Mikhael var veldig kul, så vi hørte om han ville spille med oss.

De tre dannet et band og jobbet med, og spilte, hverandres låter, og det har de i grunnen gjort siden, parallelt med egne karrierer.

– Gjør så mye research du kan

Det viktigste for Billie Van i studietiden var dermed det som skjedde rundt fag og studier – hun fikk et nettverk, hun fikk jobbe i studio når hun ville, og det var god tilgang på spillejobber.

– Det er jo sånn du blir god – du spiller, påpeker hun.

Hun råder unge musikkspirer og andre utenlandsfarere til å gjøre god research før de drar. Det er ikke alltid ting ser ut som på bildene, og helst bør du dra ned og undersøke, snakke med skolen og kjenne på om dette er stedet for deg, mener hun.

– Året før hadde jeg søkt på en skole i Kingston utenfor London, og da dro jeg også ned først, men da jeg var der fant jeg ut at dette var ikke helt for meg. Jeg tenker det er lurt å dra ned og se, og å gjøre så mye research du kan. Det er flere som spør meg hvordan jeg hadde det på LIPA, og jeg tror det er lurt å høre med folk som har gått der, sier hun.

Dessuten er det viktig å huske at det er lov å snu, heller det enn å bruke de neste tre eller fem årene på noe du er usikker på at fører frem.

– Er det ikke er så bra som du trodde, så du ikke fullføre. Det er lov å hoppe av.

Av Trine Solberg, 

Neste artikkel