Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » Den smidige veien fra fagarbeider til byggeleder
Sponset

Etter ti år som tømrer valgte Einar Oleivsgard (29) å videreutdanne seg. Først tok han to år teknisk fagskole i bygg, deretter begynte han på Høyskolen for Yrkesfag hvor han nå tar en bachelor i byggeplassledelse.

– Egentlig hadde jeg ikke tenkt å gå mer skole, men så meldte plutselig lysten seg om å lære mer om eget fag. Da søkte jeg fagskolen som gjør at du kan komme videre i karrieren og samtidig få mesterbrevet, forteller Einar.

Mens han gikk der ble han klar over tilbudet fra Høyskolen for Yrkesfag som hadde en bachelorgrad i byggeplassledelse, og der begynte han i høst.

– Ambisjonen min er å bli prosjektleder på store byggeplasser i Osloområdet, og da var bachelorstudiet midt i blinken for meg, fortsetter han.

Teoretisk og praktisk rettet

Etter studieplanen skal Einar ha 420 timer praksis mens han studerer ved høyskolen, og etter jul fikk han praksisplass hos Øst Riv AS som holder på å rehabilitere den amerikanske ambassaden i Oslo.

– Jeg har praksis mandager og tirsdager. Da er jeg med anleggsleder ute på byggeplassen. På den måten blir jeg kjent med bygget, de som jobber der, rutinene og hvordan hele byggeplassen fungerer. Det er mange forskjellige utfordringer som vi står overfor hele tiden, og akkurat nå er det særlig korona og smittevern vi må ha ekstra fokus på. Etter hvert skal jeg følge prosjektlederens hverdag på kontoret og bli satt mer inn i hans hverdag. På denne måten vil jeg få mye verdifull, og ikke minst praktisk, innsikt i hva en prosjektleder driver med, sier han.

De resterende dagene er det teoretisk undervisning, og på grunn av korona er denne delen av opplæringen digital.

Arbeidspraksis er en stor fordel

Einar ser på bakgrunnen sin med rundt ti års praksis som tømrer som en stor fordel når han nå satser på å klatre videre i karrierestigen innen byggfaget:

– Jeg tror det er en kjempestor fordel å ha bakgrunn fra et yrkesfag når du skal bli leder på byggeplass. Som tømrer vet jeg godt hvordan hele byggeplassen fungerer og kjenner prinsippene du må kjenne til hvis du skal sette opp en ringmur, reise en vegg eller for eksempel bygge et tak.

Arbeidspraksisen gjør det også enklere å forstå hvordan samarbeidet mellom de ulike fagene må fungere ute på byggeplassen.

– Etter ti år som tømrer har jeg dessuten en viss forståelse for hvor lang tid de ulike arbeidsoperasjonene tar. Det er nok også en stor fordel når jeg skal bli leder i det virkelige liv, for da blir det enklere å sette opp fornuftige tidsestimater basert på erfaringer, og ikke minst vite hva jeg kan forvente av arbeiderene som er på plassen, tilføyer han.

Attraktive i arbeidslivet

Bachelorstudiet er egentlig treårig, men med teknisk fagskole får man skrevet av en del av fagene, dermed blir skoletiden på høyskolen for Einar bare halvannet år.

– Det at vi har et yrkesfag i bunn skiller oss fra mange andre utdanninger, og mange arbeidsgivere foretrekker kombinasjonen av praktisk erfaring og teorietisk utdannelse. Derfor får vi mange positive tilbakemeldinger fra bedrifter som ser verdien av at det finnes en utdannelse som dette, og som gjør det mulig for folk med yrkesfag å komme videre i karrieren på en smidig måte, avslutter Einar.

Av Tom Backe

Next article