Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » En CV leses ikke som et brev!
Karrieremuligheter

En CV leses ikke som et brev!

Foto: Line Schibstad

CVen er det viktigste dokumentet i en jobbsøknad, men den leses ikke nødvendigvis fra topp til bunn. For alle som leser en CV leter etter noe spesifikt!

Hvis de skal ansette en programmerer leter de etter programmeringskunnskap. Skal de ansette en selger leter de etter salgserfaring. Som jobbsøker må du forstå hva det er arbeidsgiver kommer til å lete etter? Når du vet det må du skrive nøkkelkvalifikasjoner og erfaringsbeskrivelser slik at dette kommer tydelig frem. Hjelp arbeidsgiver å finne det de leter etter! Før du sender fra deg CVen – bruk denne sjekklisten for å sikre at CVen din er i tråd med beste praksis!

Erfarne rekrutterere bruker 5-7 sekunder på å avgjøre om CVen din er relevant. Dersom informasjonen arbeidsgiver ser etter ikke er lett synlig, kan du fort bli screenet vekk selv om erfaringen din er relevant. Sjekk av punktene i denne malen for å sikre at du unngår de vanligste CV-feilene.

 • Navnet ditt er overskrift på Cven

Du trenger ikke skrive «CV» eller «Curriculum Vitae» med store bokstaver øverst. Leseren vet at dette er en CV.

 • CVen er grafisk ryddig

CVen er en test på hvordan du kommuniserer skriftlig og visuelt. Dersom den ser uryddig ut kan det gjøre deg mindre aktuell som kandidat.

 • CVen har standard oppbyggning

Fra øverst til nederst: Personalia, Nøkkelkvalifikasjoner, Utdanning og arbeidserfaring, Annen relevant erfaring, interesser.

 • Datoer står på venstre side, med månede

De fleste som leser CVen foretrekker dato på venstre side. Husk å ta med månede på datoangivelser.

 • Den nyeste erfaringen står øverst

Denne erfaringen er ferskest, og slik mest relevant. Er du student eller nyutdannet skal utdanning stå før erfaring. Er du allerede i fast jobb skal arbeidserfaring stå først.

 • Nøkkelkvalifikasjoner

De fleste som leser CVen foretrekker nøkkelkvalifikasjoner. Disse skrives i stikkordform og tilpasses hver stilling slik at de synliggjør det arbeidsgiver ser etter for akkurat denne stillingen. Prøv å unngå påstander som ikke bevises gjennom resten av CVen eller søknadsbrevet.

 • Arbeidsbeskrivelser

Erfaringen din er det aller viktigste. Tilpass erfaringsbeskrivelsene slik at arbeidsgiveren ser hva du har gjort som er relevant for akkurat denne stillingen.

 • CV har hovedfokus på relevant innhold

Sjekk at det står mest om det du har gjort som er relevant. Skriv mer detaljert om relevant erfaring, og bruk lite plass på det som ikke er relevant (med ta det med).

 • Bilde

90% av de som tar imot CVen foretrekker bilde. Bruk ett med ensfarget bakgrunn hvor det er lett å se hvordan du ser ut. Ikke et utklipp fra et feriebilde.

 • Korrektur

Les nøye gjennom CVen før du sender den. Kjør stavekontroll og dobbeltsjekk selskapsnavn og andre ord som ikke korrekturen fanger opp. Ideelt sett bør du få en annen til å lese korrektur.

 • Lagre som PDF

Send CVen som PDF fremfor Word-fil. Dette fremstår mer profesjonelt, og du unngår at en klumsete rekrutterer introduserer skrivefeil som ikke er dine.

Av Sverre Haugen, Partner, MayerHaugen AS, Rekruttering og Rådgivning

Next article