Home » Utdanning og jobb for fremtiden » Kakedrømmen og troen på seg selv
Karrieremuligheter

Kakedrømmen og troen på seg selv

tiril-refsum
tiril-refsum
Tiril Lunde Refsum Kaino, Grunnlegger og CEO - Oslo Raw

I 2015 lo jeg høyt da jeg lekte med tanken om at baking kunne bli business. Jeg fikk det for meg at det vi syns er gøy bør holdes til hobby, så jeg turte ikke tenke videre på den drømmen. Helt til leiligheten var så full av kaker at det ikke var plass lengre, verken til annen mat eller sofa, for den var byttet ut med en fryser i stuen.  

Jeg tok sykkelen fatt og sjekket markedet i Oslo, og noen kafeer ville kjøpe kakene, selvom de ikke visste helt hva en raw cake var. Poenget er at de smakte godt, ikke at de i tillegg er plantebaserte glutenfrie og frie for hvitt sukker. Kakene solgte ut og etter kort tid var de å finne en rekke steder i byen og på The Well. Da skjønte jeg at jeg hadde startet en liten bedrift.

Suksess uten utdanning

Jeg hadde ingen utdanning, men hadde studert rawfood og plantebasert kost i noen år. Jeg holdt rawfood- og livsstilskurs i Norge, Sverige og Finland, men aldri tenkte jeg at min fasinasjon for rå godis kunne gå noe videre. Tanken om kafé var der, men den skremte meg. Jeg hadde hørt historier om alternative kafeer som hadde prøvd seg, men få lykkes. Folk var skeptiske og jeg følte meg ganske alene. Heldigvis fanget min far opp driven min rundt kakene og hjalp meg med å bygge opp min første kafé på Adamstuen høsten 2016. Ett år etter hadde jeg 17 ansatte og min første kokebok lansert på Gyldendal.

Året etter kom min andre bestselgende kokebok ut og vi åpnet på Frogner. I dag har vi nærmere 40 ansatte og vår tredje kafé på CCvest åpnet nylig, og vi gleder oss allerede til neste. Målet er å bygge Skandinavias ledende og foretrukne kaffekjede og wellness-konspet. Vi skal utvide med flere kafeer, fortsette podcasten, lage flere bøker, en app, kurs og mange nye produkter.

Aldri sett meg tilbake

Det har krevd enormt mye av meg å starte og drive dette. Men da jeg skjønte at jeg kunne skape min egen hverdag og realisere mine drømmer, har jeg aldri sett meg tilbake. Å drive noe med egne verdier i bunn er en gave. Jeg kan iverksette alt jeg ønsker, og den friheten er jeg takknemlig for. Jeg vil gi så mye jeg kan til verden og hjelpe de jeg kan så lenge jeg er her på jorden. Å nyte livet og ha det gøy samtidig – å hjelpe andre til å få det bedre er nøkkelen til suksess. Og med en dose god struktur er det lite som kan stoppe oss. 

Jeg lever for at selskapet og verden skal få det bedre og bedre, samtidig bygger vi et koselig familieliv hjemme. Det er veldig nærende og hjelper meg til å mestre jobblivet og alt ansvaret. Jeg og mannen min Christopher driver Oslo Raw sammen og det har blitt så mye bedre etter at han kom inn. Vi utfyller hverandre godt, både hjemme og på jobb. Vi fikk en datter i januar og hun er med på alt, så friheten er vi takknemlig for. Jeg jobber en god del hjemmefra, og det trives jeg med.

Nå er fokuset å kose meg mer, ta det med ro og ekspandere uten å jobbe hardere, det vet jeg er mulig. Livet vil alltid vokse, og jeg vil nyte reisen.

Av Tiril Lunde Refsum Kaino, Grunnlegger og CEO – Oslo Raw

Neste artikkel