Home » Karrieremuligheter » Kreative studier for fremtiden
Sponset

Med gode råd fra forelesere og mye praktisk arbeid, gir studiene ved Bilder Nordic School of Photography og SoFI – School of Fashion Industry god trening til arbeidslivet.

Bilder Nordic og SoFI er to separate skoler som holder til i samme bygg. Vi har hver vår rektor og læreplan, men siden begge skolene bygges på praktisk, kreativ utdanning, samarbeider vi tett og søker å skape et større nettverk for studentene, sier rektor ved Bilder Nordic Laara Matsen.

De to skolene tilbyr en rekke studier, både fulltid og deltid.

– Alle foreleserne ved våre skoler er yrkesaktive bransjeaktører, noe som gjør at studentene får realistisk innsikt i bransjen, god veiledning på egne kreative prosjekt og en praktisk tilnærming til faget, sier hun.

– Alle foreleserne ved våre skoler er yrkesaktive bransjeaktører, noe som gjør at studentene får realistisk innsikt i bransjen, sier rektor ved Bilder Nordic, Laara Matsen. Foto: Kathleen McIntyre

Lærte å jobbe helhetlig

Frode Menes er en av dem som ser tilbake på en lærerik studietid ved Bilder Nordic.

– Jeg fikk innsikt i hvordan jeg kunne bruke visuelle verktøy som foto, video og design og hvordan dette kan kombineres med digital markedsføring og sosiale medier. Jeg lærte også mye om å jobbe helhetlig i yrkeslivet, sier Menes.

Han hadde allerede en bachelor i PR, kommunikasjon og media fra Høgskulen i Volda, men så at det ville bli lettere å komme ut i arbeid med et vitnemål fra Bilder Nordic også.

– Lett var det likevel ikke å finne arbeid, for det er mange kvalifiserte søkere der ute. Man må være fremoverlent og ta det man får for å bygge seg opp nok erfaring, sier han.

Bred utdannelse

I dag har Menes et engasjement som visuell kommunikasjonsrådgiver i Bærum kommune, og han bruker det han lærte på skolen når han produserer innhold i form av foto, video og grafisk design.

– For meg var utdannelsen et praktisk valg for å øke omfanget av hva jeg kan bidra med hos en arbeidsgiver, sier han.

Menes mener en stor fordel med utdannelsen er bredden den gir.

– Det var viktig for meg å ikke låse meg fast i en idé om hva jeg skulle gjøre etter studiene. Jeg ville være åpen for de mange mulighetene en slik utdannelse kunne gi, sier han.

Viktig nettverksbygging

For interiørarkitekt Anja Elders ble studietiden på SoFI en bekreftelse på at hun var på rett vei. Hun fikk terpe på mye av det hun kunne, møtte inspirerende mennesker i arbeidslivet og knyttet viktige kontakter.

– Jeg opplevde at skolen kan brukes som et springbrett til arbeidslivet. Jeg fikk hjelp til å skaffe jobber gjennom studietiden, og for meg som ønsket å jobbe selvstendig, var det viktig å få et nettverk, sier hun.

Etter studietiden startet Elders et enkeltpersonsforetak der hun jobber både mot offentlig miljø, restaurant, hotell, kontor og privatpersoner. I jobben har hun hatt god bruk for kunnskapen om hvordan hun visualiserer og presenterer ideene sine ved hjelp av digitale verktøy og om kommunikasjon med kunden.

– Det er givende, men krevende å jobbe for seg selv. Du må oppsøke jobber og klare å selge deg selv, men når du først får til noe, får du en fantastisk mestringsfølelse, sier hun.

For interiørarkitekt Anja Elders ble studietiden på SoFI en bekreftelse på at hun var på rett vei. Foto: Privat

Mange muligheter

– Våre studenter havner i en rekke ulike jobber etter studiene. Noen får praksisplass eller assistentjobb for å få enda mer praktisk trening, mens andre etablerer frilansbedrifter eller jobber for andre selskaper, sier Matsen.

Mulighetene er mange. Bare innen foto kan man jobbe som fotograf både redaksjonelt og kommersielt eller med portrett- eller motefoto. Andre jobber med kuratering eller bilderedigering. Gjennom mote eller interiør kan man jobbe med alt fra design, produksjon, PR, journalistikk eller med innkjøp og andre prosesser i større bedrifter.

– Vi har også studenter som bestemmer seg for å studere foto eller mote som en støtte for nåværende arbeid eller tidligere utdanning. Kreativitet og et sterkt visuelt språk er mer etterspurt enn noensinne, sier hun.

Tekst: Katrine Andreassen, [email protected]

Neste artikkel