Home » Karrieremuligheter » Nytt nettbasert lokalmatstudie i Ulvik
Sponset

Fagskolen i Hordaland tilbyr nå en fagskoleutdanning i lokal matkultur. Studiet startet i høst og går over tre skoleår der studentene får opplæring i lokal matkultur fundamentert i nordisk kulturarv. 

Studiet er et deltidsbasert nettstudie hvor studentene både får undervisning på nett, men også på seks ukesamlinger i Ulvik hvert år.

– Dette er et studie som vi har arbeidet lenge for å realisere. Det er nemlig et stort behov for kompetanse omkring produkter, råvarer, produksjon og foredling. Studiet tar for seg hele spekteret av produkter fra planter, fisk og kjøtt, til korn, egg og meieriprodukter. Dette er med andre ord en stor og grundig matutdanning, sier Andrid Solaas Innset, som er fagansvarlig for studiet i lokal matkultur.

Studiet er en høyere utdanning, som man kan ta for eksempel etter videregående utdanning innen restaurant- og matfag avsluttet med fagbrev, eller med annen bakgrunn og minimum fem års praksis fra produksjon eller videreforedling av lokalmat.

– Foreløpig tilbyr vi kun den nettbaserte undervisningen, men studiet er også godkjent som heltidsstudium, så det kommer vi nok til å tilby etter hvert.

Engasjerte studenter

Det første kullet, som startet studiene sine i høst, teller ti studenter, og tilbakemeldingene er gode.

– Vi opplever stort engasjement fra studentene, og de melder tilbake om at de finner studiet både spennende og nyttig. De fleste studentene vi har i dag kommer fra vårt eget fylke, men studiet er landsdekkende og vi har studenter fra hele landet på den andre linja vår i Ulvik, sier Solaas Innset.

Innholdsrikt

I løpet av de tre årene som studiet varer får studentene godt i innblikk i lokal mat og lokale mattradisjoner. Temaene de skal lære mer om er blant annet mat og kommunikasjon, yrkesrettet realfag, matproduksjon, kvalitet og bærekraft, samt produksjon og foredling av råvarer:

– I forbindelse med produksjon og foredling reiser vi også ut til produsentene for å lære mer om både råvarer og produksjonsmetoder. I tillegg har vi et splitter nytt kjøkken der studentene både kan få demonstrasjoner og delta i produksjon selv. Studentene skal også ha et hovedprosjekt med fordypning mens de studerer og vi underviser også i entreprenørskap, så det er ganske omfattende, fortsetter hun.

På den gamle gartnerskolen har det blitt produsert mat i flere hundre år.

Tradisjonsrikt studiested

– Det er jo litt artig at dette studiet er lagt akkurat hit til studiested Hjeltnes, for dette er egentlig en gammel gartnerskole og et sted hvor det har blitt produsert mat i flere hundre år. Så på mange måter bidrar dette studiet til å bevare og videreutvikle tradisjonene. I tillegg er vi på et sted hvor det er mange lokale produsenter i nærmiljøet, avslutter Solaas Innset.

Av: Tom Backe, [email protected]

Neste artikkel