Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » Skal representere Norge i utlandet
Sponset

For litt over to år siden søkte Martin Andestad Utenriksdepartementets aspirantopptak. Han kom gjennom nåløyet og nå ser han frem til å arbeide på den internasjonale arenaen.

I 2013 var moldenseren ferdig med masterstudiet i strategi og ledelse ved Norges Handelshøyskole og ble ansatt som konsulent i selskapet Qualisoft:

– Jeg hadde en veldig spennende og utfordrende jobb, hvor jeg fikk mange muligheter til å teste ut mye av det jeg hadde lært på skolen. Men etter fire år begynte jeg å tenke over om det var dette jeg ville gjøre resten av livet. Siden jeg hadde tenkt en del på Utenriksdepartementet søkte jeg om å bli tatt opp på det treårige traineeprogrammet deres, som gjerne kalles UDs aspirantkurs, forteller 32-åringen.

Martin Andestad. Foto: DSS

En omfattende rekrutteringsprosess

Det var om lag 450 søkere til aspirantkurset og bare 16 som skulle bli tatt opp. Kandidatene måtte derfor igjennom en rekrutteringsprosess i flere runder – med evne- og ferdighetstester, skriftlig prøve, intervju med et panel, kunnskapstest, språktest, retest av evnetester, gruppeøvelse og dybdeintervju med psykolog.

– En utrolig lærerik prosess, og den må nok være så grundig siden vi skal passe til helt spesielle typer jobber når vi skal ut i verden, sier Martin.

I tillegg til personlig egnethet og kompetanse tror han at noe av årsaken til at han ble valgt ut var fordi han hadde en profil som passet godt.

– Jeg har bodd mye i utlandet, både mens jeg gikk på videregående og da jeg studerte ved Norges Handelshøyskole. Derfor kan jeg snakke italiensk, og jeg tok studier både på spansk og engelsk mens jeg bodde i Chile. At jeg hadde økonomiutdannelse, og at jeg har engasjert meg i internasjonalt arbeid tidligere, talte nok også i min favør, forklarer han.

Ingen vanlig dag på jobb

I løpet av de to årene som Martin har vært aspirant har han hatt praksis i to ulike seksjoner i UD. I tillegg har han hatt flere reiser i Norge sammen med resten av aspirantkullet, og har også blitt kurset i språk og ulike utenrikspolitiske temaer som er viktige for Norge. Ett år før utreise får aspirantene informasjon om hvor i utlandet de skal tjenestegjøre, og det siste halvåret før utestasjonering har de praksis i en seksjon som er relevant for dette.

Martin reiser til ambassaden i Pretoria den 14. oktober, og derfor arbeider han nå i Seksjon for det sørlige og sentrale Afrika, hvor han har fått et spesielt ansvar for Zimbabwe.

– Nå arbeider jeg på den norske mottakersiden til ambassaden i Pretoria, og snart arbeider jeg der. Det er en stor fordel at det legges opp på denne måten, for da får vi veldig god innsikt i hvordan det arbeides på begge sider.

– Det har vært en spennende periode så langt og jeg er veldig spent på fremtiden, men mest av alt gleder jeg meg til å representere Norge og norske interesser ute i verden, avslutter Martin.

Av Tom Backe

Next article