Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » Spennende jobbmulighet for den samfunnsengasjerte og eventyrlystne
Sponset

Er du en nysgjerrig person som liker å reise? Syns du det er spennende med nye kulturer og nye land? Kanskje en jobb i utenrikstjenesten kan være noe for deg? Magnus og Silje jobber som ambassadesekretærer i henholdsvis Nairobi og Beijing. I følge dem, er det drømmejobben.

Både Magnus Baumann Lorentzen og Silje Christine Andersen har gjennomført Utenriksdepartementets aspirantkurs. UDs aspirantkurs er et treårig trainee-program med sikte på fast jobb i utenrikstjenesten.

– Jeg har alltid vært interessert i internasjonal politikk og utvikling, og har hatt flere ulike internasjonale praktikantstillinger og konsulentoppdrag, sier Magnus på Teams fra Nairobi.

Ute i verden, men likevel nær Norge

Magnus er utdannet statsviter, og bestemte seg for å søke på UDs aspirantkurs fordi han da kunne kombinere interessen for internasjonal politikk og utvikling, og samtidig være nært på Norge.

– Det er viktig for meg, sier han.

Magnus fikk avslag to ganger, før han endelig ble tatt opp på tredje forsøk. Han tror det handler en del om tilfeldigheter om man kommer inn eller ikke. Derfor anbefaler han folk å søke flere ganger dersom man får avslag.

Varierte dager

– I Nairobi har jeg ansvar for menneskerettighetsporteføljen, humanitær nødhjelp og politiske spørsmål, spesielt rundt Kenya og Somalia, sier Magnus, og legger til at dagene er veldig varierte.

– Det skjer så mye, og det skjer så fort, og før jeg vet ordet av det, er dagen omme. I dag, for eksempel, har jeg vært på et møte i FNs hovedkvarter i Nairobi. Så har jeg sendt ut en rapport om den humanitære situasjonen i Somalia. Deretter var jeg på legesjekk med min ett år gamle sønn, før jeg dro tilbake til ambassaden og hadde et digitalt møte med noen i UD og FN. Og nå snakker jeg med deg, sier Magnus.

Kina-studier førte til Beijing

Silje Christine Andersen har lenge visst at hun ville jobbe i utenrikstjenesten. Da hun var liten, ville hun bli fredsmekler, og hun har alltid vært opptatt av verden rundt seg. 

– Jeg gikk egentlig ikke målrettet inn for det da jeg valgte studievei. Det var litt tilfeldig. Jeg begynte på Kina-studier fordi jeg hadde tenkt å reise rundt i Asia som et avbrekk. Men plutselig hadde jeg en master i kinesisk samfunn og politikk, sier Silje.

Da tok det ikke lang tid før hun hadde søkt på aspirantkurset. Silje kom med på andre forsøk.

Norsk næringsliv i Kina

Silje jobber på det økonomiske teamet med økonomi og handel. Hun har mye kontakt med norsk næringsliv i Kina. Det er mange norske bedrifter på det kinesiske markedet, spesielt innen maritim industri.

– Jeg deltar på mange arrangementer, konferanser og seminarer, og reiser mye rundt i landet. Og så rapportere hjem om den økonomiske utviklingen i Kina. En del av jobben består i å planlegge reiser for ambassadøren og planlegge for de som kommer på besøk fra Norge, sier Silje.

Heiet frem Norge under OL

Under OL i Beijing, fikk Silje være med og heie frem de norske idrettsutøverne.

– Det var veldig spennende å få være med på OL. Jeg fulgte hele prosessen fra utviklingen av idrettsarenaene i Kina fram til å få heie på de norske idrettsutøverne. Det var kult, sier hun, og legger til at hun virkelig anbefaler eventyrlystne unge å søke på aspirantkurset.

– Man får oppleve så mye spennende, og hvis man trives med livsstilen, er det uten tvil drømmejobben.

Sjekk ut jobbmulighetene i Utenriksdepartementet her.

Av Marte Frimand

Next article