Home » Karrieremuligheter » Studer på Svalbard – opplev arktisk natur og et unikt studentmiljø
Sponset

Sine-Sara Egrin Astad tok mastergrad i marinbiologi ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) og har bodd på Svalbard i over tre år. Hun er entusiastisk når hun forteller om studiene og opplevelsene.

Sine-Sara har valgt å fortsatt bo på Svalbard, til tross for at hun er ferdig med masteren sin. Årsaken er at hun har forelsket seg i stedet og har fått jobb som marinbiolog på universitetets laboratorium.

– Jeg hadde vært på ferie her og ble helt betatt, derfor måtte jeg bare benytte sjansen til å studere her når det først åpnet seg muligheter, forteller Sine-Sara engasjert.

Sine-Sara Egrin Astad

Tok mastergrad i marinbiologi ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS)

Praktiske studier i arktisk natur

Universitetssenteret på Svalbard henvender seg til studenter som ønsker arktisk spesialkompetanse, gjerne i forbindelse med en bachelor. Undervisningen holder et svært høyt nivå, siden mange av foreleserne er internasjonale eksperter som foreleser om egen forskning og det absolutt nyeste innen eget fagområde.

– Mange av dem er også faste forelesere som har vært på Svalbard i mange år og derfor er eksperter på lokale forhold. Men det aller beste er at vi er så mye ute i felt hvor vi samler inn prøver som vi undersøker på lab’en. Noen ganger er det også mulig å være med på ukelange båtekspedisjoner langs kysten. Det gir en helt annen virkelighetsforståelse av det du lærer, og ikke minst noen fantastiske opplevelser du aldri vil glemme, fortsetter hun.

Et aktivt studentmiljø

Da Sine-Sara kom til Svalbard for å studere bodde hun i studentbolig med flere hybler, men felles oppholdsrom og kjøkken.

– Det var en optimal måte å bo på, for da var det lett å bli kjent. Du kan være sosial når det passer, eller trekke deg tilbake til rommet ditt hvis du vil være litt for deg selv. Vi dro på masse turer etter skolen, vi hadde filmkvelder, spillkvelder og lagde ofte mat, eller fant på andre ting, sammen.

Med rundt 200 studenter er studentmiljøet på Svalbard ganske lite. Derfor er det lett å bli kjent med studenter uavhengig av hva de studerer eller hvor de kommer fra, for studentmiljøet på Svalbard er internasjonalt med studenter fra hele verden.

– Vi er kanskje litt spesielle som blir tiltrukket av et sted som dette. Fellesnevneren er nok at vi er nysgjerrige utforskere som har interesse for natur og friluftsliv i tillegg til det vi studerer, sier Sine-Sara og smiler.

Fellesaktiviteter og arrangementer for studentene blir arrangert av «Student Council», den lokale studentforeningen. De står for Friday Gatherings, sosiale happenings, grillfester, spillkvelder og mye annet. Studentene har også mulighet til å benytte studenthytta, som ligger i villmarken uten hverken strøm eller innlagt vann.

– Den ligger i villmarken, men ikke lenger unna enn at vi kan gå på ski, sykle eller komme dit med snøscooter, sier hun.

Aktivitetsmuligheter uten sidestykke

Universitetet ligger i Longyearbyen, et lite tettsted med bare 2 600 innbyggere, men med aktivitetstilbud som andre steder på samme størrelse bare kan drømme om. I løpet av et vanlig år arrangeres det jazzfestival, solfest, skimaraton, vanlig maraton, litteraturfestival, bluesfestival, pride, konserter og mye, mye annet. I Longyearbyen er det også flere hoteller og overnattingssteder, samt et titalls barer og restauranter.

– Det er masse å gjøre her. Den første tiden var jeg på tur flere ganger i uka, besteg alle toppene i nærområdet, besøkte isgrotter, plukket fossiler i morenen nedenfor Longyearbreen eller dro på scooterturer. Så har vi jo både kino, kulturhus, idrettshall, ishockeybane, svømmehall, bibliotek, kunstgalleri og masse annet her. Jeg er nesten forelsket i stedet, så jeg anbefaler alle som har mulighet til å studere her om å gjøre det. Det kommer de ikke til å angre på, avslutter Sine-Sara.

Tekst: Tom Backe

Neste artikkel