Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » Tim drømmer om å bli redningsmann på helikopter
Sponset

Tim Wijgaart går tredje året på bachelor i sykepleie på VID vitenskapelig høgskole i Oslo. Helt siden han var liten gutt, har han drømt om å jobbe som redningsmann på helikopter. Nå kan kanskje drømmen bli realisert.

Tim er vokst opp i den lille kommunen Vågå i Gudbrandsdalen. Store deler av Jotunheimen ligger i Vågå, blant annet Besseggen og Gjendevatnet. I sommerhalvåret kryr det av turister som skal prøve seg på den bratte eggen og området rundt. De fleste kommer heldigvis ned igjen i god behold, men noen er uheldige og trenger hjelp.

– Det fløy stadig helikoptre over huset vårt og inn i Jotunheimen for å redde folk. Jeg syntes det var veldig spennende å se på helikoptrene og tenke på dem som kom som førstemann til et ulykkessted, sier Tim.

Tim Wijgaart 

Sykepleierstudent ved VID vitenskapelig høgskole 

Helikopter, jordmor eller helsesykepleier

Tim bestemte seg tidlig for å utdanne seg til sykepleier. Mulighetene etter fullført sykepleierutdanning er mange. Dersom han ikke får jobb på redningshelikopter, har han både plan B og plan C klar. Da vil han bli jordmor eller helsesykepleier. Felles for yrkene han har sett seg ut, er at han vil jobbe med folk som i utgangspunktet er friske.

– Jeg syns det er fascinerende å jobbe med folk som våkner friske, og så skjer det noe. Kanskje havner de i en ulykke, fødselen starter eller de oppsøker helsesykepleier på skolen eller helsestasjonen for å få råd, sier han.

En fryd å komme på skolen

At valget falt på VID vitenskapelige høgskole er ikke tilfeldig. Tim kjente ikke så godt til skolen før han begynte der, men han hadde fått med seg at det var en litt mindre skole og han hadde hørt rykter om at studentene fikk tett oppfølging og at var et godt miljø der. De ryktene viste seg å stemme.

– Skolen har levd så til de grader opp til forventningene. Det er nok den skolen jeg har gått på med best sosialt miljø. Det er en fryd å komme på skolen om morgenen. Jeg er på fornavn med halvparten av alle studentene, og har en relasjon til de aller fleste, også de som går andre studier, sier han.

VID utdanner fremtidens fagfolk. Søk her!

Er du interessert i å studere noe som gjør at du kan hjelpe flere? Her finner du en oversikt over studietilbudet på VID. Velg nivå og studiested i menyen til venstre og finn studiet som passer for akkurat deg.

For deg som våger å være der for andre

VID vitenskapelig høgskole er en av landets eldste og største private høgskoler, på vei til å bli et universitet. Skolen er et resultat av en fusjon i 2016 med Misjonshøgskolen, Diakonhjemmet høgskole, Høgskolen Diakonova, Haraldsplass diakonale høgskole og Høgskolen Betanien.

Skolen har moderne og helt nye campuser både i Bergen og Stavanger. Oslo vil få ny campus i 2028. I tillegg tilbys noen studieprogrammer for VID-studenter i Sandvika, Helgeland og Tromsø.

VID har et rikt tilbud av studieretninger. Felles for alle studiene er at de utdanner deg til yrker for deg som våger å være der for andre mennesker som trenger deg. Det er tøffe studier og krevende jobber, og det er ikke for alle. Er du en person som er til stede, er interessert og engasjert, som kan vise omsorg og er forberedt på å ta ansvar under vanskelige forhold, kan det kanskje være noe for deg.

Alt fra ren omsorg til action

Mange tenker kanskje at sykepleie bare er et omsorgsyrke. Det trodde Tim også. Men han hadde ikke gått veldig lenge på sykepleierutdanningen før han skjønte at en sykepleier også har mye ansvar.

– Jeg tenkte nok at det skulle bli mye kroppsvask og at vi skulle bli jaget rundt av legen, men sånn er det ikke. En sykepleier tar mange selvstendige valg, og jobber sammen med legen i større grad enn jeg trodde, sier han, og understreker at en sykepleieutdanning gir mange muligheter.

– Sykepleie er så mangt. Det er alt fra å sette botox og restylane, til å jobbe i noen av de mest ekstreme jobbene i verden. Jeg tror mange av guttene trekkes i større grad mot action som akuttmottak, skademottak og akuttpsykiatri. Mange drar også videre til forsvaret. Der er det flere stillinger som krever at man er sykepleier. Har man lyst på en roligere jobb med mer omsorg, kan man snu studiet mot det.

Disse bachelor-studiene kan du ta ved VID

• Sykepleie
• Ergoterapi
• Sosial bærekraft
• Sosialt arbeid
• Vernepleie
• Teologi

Du kan også ta master og forskerutdanning ved VID.

Mye praksis

I Bergen og Oslo er skolen tett knyttet til henholdsvis Haraldsplass diakonale sykehus og Diakonhjemmet sykehus. Dette gjør at det blir kort vei fra studie til realitet, og halvparten av studiene består av praksis.

I både Bergen, Oslo og Stavanger finnes det nye og toppmoderne ferdighetssentre der studentene kan øve på realistiske scenarioer som de kan og vil møte i sine respektive yrker.

Tre måneder i Ghana

Det er ikke bare skoleundervisningen Tim er fornøyd med på VID. Han er også veldig begeistret for utvekslingsmulighetene. Selv dro han på utveksling i tre måneder i Ghana i fjor.

– Det var en helt vill opplevelse. De har en helt annen kultur, utstyr og kunnskap, sier han.

Først jobbet han på et lite landsbysenter med et par sykesenger, et lite akuttmottak, fastlege og en fødeavdeling.

– Så dro vi videre til et større og finere sykehus der det var operasjonssal. Til slutt gikk veien til en landsby med traumesykehus og fødselssykehus, sier Tim og legger til:

– Jeg er ganske misunnelig på dem som skal på utveksling i år. Jeg skulle gjerne dratt igjen. Det er mulig å gjøre det flere ganger, men det ble dessverre bare en gang på meg.

Engasjert for mennesket – lokalt og globalt

VID vitenskapelige høgskole tilbyr bachelor- og masterstudier i sykepleie, vernepleie, ergoterapi, sosialt arbeid, teologi, diakoni, familieterapi og ledelse i tillegg til en rekke relaterte videreutdanninger.

Av Marte Frimand

Next article