Home » Karrieremuligheter » Traineeprogrammet for deg som vil arbeide i utenrikstjenesten
Sponset

Liva og Eirik har gjennomført Utenriksdepartementets aspirantkurs. Nå har de drømmejobb på Norges ambassade i Moskva.

Det er stor rift om plassene til UDs aspirantkurs. Ved vårens opptak var det 455 søkere til de 15 utlyste plassene.

Kandidatene som velges ut går gjennom en grundig rekrutteringsprosess som består av flere runder med evne- og ferdighetstester, skriftlig prøve, intervju med et panel, språktest, retest av evnetest, gruppeøvelse og dybdeintervju med psykolog, inntil Utenriksdepartementet til slutt står igjen med de om lag 15 kandidatene som skal starte i traineeprogrammet.

Selve aspirantkuset, som går over tre år, starter om høsten og er delt opp i flere bolker. De første to årene består av ulike kurs, praksis i Utenriksdepartementets fagavdelinger og reiser i inn- og utland. Deretter avsluttes programmet med en 12 måneders praksisperiode ved en av Norges utenriksstasjoner.

En fantastisk mulighet

Eirik Bergene er 36 år, og har både bachelor- og mastergrad i Russlandstudier fra Universitetet i Oslo (UiO). Han var lokalt ansatt ved ambassaden i Moskva som visummedarbeider for cirka ti år siden og hadde også vært studenthospitant ved ambassaden i Kiev i 2013, før han ble tatt opp i aspirantprogrammet i 2015.

– Da jeg kom til Moskva første gang for elleve år siden, visste jeg ikke så mye om ambassadelivet og diplomati, men etter to år innså jeg at jeg hadde veldig lyst til å gå denne veien. Jeg søkte tre ganger, og først på det tredje forsøket kom jeg inn. Og jeg syns absolutt at de som har lyst til dette bare må søke flere ganger, for det er en fantastisk mulighet, forteller han.

Vil DU bli diplomat i utenrikstjenesten? 

Liva Stang Rugsveen (30) ble tatt opp på første forsøk. Som bakgrunn hadde hun en bachelor i historie fra UiO, en master i freds- og konfliktstudier, samt en bachelorgrad i russisk. I tillegg har hun også vært studentpraktikant ved Norges ambassade i Aserbajdsjan. Liva ble tatt opp i 2018 og da vi snakket med henne i september hadde hun tjenestegjort ved ambassaden i Moskva i cirka to måneder.

– Siden jeg alltid har ansett Utenriksdepartementet som det ultimate stedet for å jobbe med internasjonale spørsmål har jeg bestandig hatt lyst til å søke aspirantopptaket. Spesielt var jeg interessert i å få jobbe med Russland. Men konkurransen om plassene er tøff, så egentlig hadde jeg ikke forventet å komme inn i det hele tatt, sier Liva.

Et privilegium

Begge hadde et ønske om å arbeide i utenrikstjenesten før de søkte, og aspirantkurset har innfridd:

– Det har vært helt fantastisk. Ett år ut i programmet hadde vi for eksempel seks måneder med reiser og undervisning rundt omkring i Norge. Da besøkte vi mange viktige institusjoner, lærte masse om Norges rolle i verden og ikke minst om nordområdepolitikken, forklarer Liva.

– Jeg er helt enig. Det er et privilegium å kunne få så mye relevant erfaring, å kunne reise, og å treffe så mange spennende mennesker samtidig som du mottar lønn i opplæringsperioden. I tillegg passer jo denne jobben veldig godt til utdannelsen min, sier Eirik.

– Dessuten er det utrolig interessant å jobbe her i Moskva siden Russland er et land hvor det skjer så mye. Arbeidshverdagen vår er variert, og inkluderer å følge den politiske utviklingen i Russland, delta på møter og konferanser, analysere informasjon og rapportere tilbake til Norge. Vi jobber også praktisk med kulturprosjekter og næringslivssamarbeid for å styrke det bilaterale forholdet til Russland. Russland er et veldig viktig naboland for Norge, og derfor er også interessen for den jobben vi gjør veldig stor, avslutter Liva og Eirik.

Vil DU bli diplomat i utenrikstjenesten? 

Av Tom Backe

Neste artikkel