Skip to main content
Home » Karrieremuligheter » Traineeprogrammet som kan gi deg en internasjonal karriere
Karrieremuligheter

Traineeprogrammet som kan gi deg en internasjonal karriere

Frida utenfor ambassaden i Yangon.

Frida Fostvedt (29) har virkelig fått øynene opp for karrieremulighetene jurister har i utenrikstjenesten etter at hun ble tatt opp som aspirant.

Da vi snakket med Frida hadde hun nettopp kommet tilbake til Norge på tjenestereise. Til vanlig arbeider hun nemlig som ambassadesekretær ved den norske ambassaden i Yangon i Myanmar. Der har hun bodd siden oktober.

– Jeg studerte jus i Bergen og hadde et utvekslingsår i Berlin, hvor jeg fordypet meg i internasjonal rett. Det har vært veldig nyttig for jobben i Utenriksdepartementet (UD). I løpet av studietiden var jeg også et halvt år som studentpraktikant ved ambassaden i Haag. Dette ga et godt innblikk i hvordan det ville være å jobbe i utenrikstjenesten, forklarer Frida da vi spør henne om bakgrunnen hennes.

Hun hadde også et halvt års praktikantopphold for FN ved Røde Khmer-tribunalet i Kambodsja etter studiene. Denne erfaringen var også god å ha da hun søkte om opptak som aspirant i utenrikstjenesten.

En grundig prosess

– Jeg søkte egentlig bare for å ha prøvd, uten forventninger om å komme inn, forteller hun.

– Men jeg er veldig glad for at jeg gjorde det! Rekrutteringsprosessen var dessuten veldig spennende og lærerik i seg selv, fortsetter hun, fortsetter hun.

Frida var én av cirka 430 som søkte om en av de 16 aspirantplassene som Utenriksdepartementet lyste ut vinteren 2017. Kort fortalt er søknadsprosessen delt i flere etapper. Først siles kandidatene ut ved hjelp av ulike nett-tester. De som kommer igjennom disse testene inviteres til å skrive et essay om et norsk utenriks-
politisk tema. Etter dette går om lag 35 kandidater til en sluttrunde.

– Vi ble invitert til Oslo for flere intervjuer, tester og en gruppeøvelse, der vi ble observert av psykologer. Det var også to språktester i løpet av rekrutteringsprosessen, forteller hun.

Med med kollegaer på Nordic day.

Spennende arbeidshverdag

Frida ble tatt opp som aspirant høsten 2017 og startet med ett års praksis i Rettsavdelingen i Utenriksdepartementet. Deretter fulgte selve aspirantkurset, hvor hun deltok på flere reiser i Norge sammen med resten av aspirantkullet og ble kurset om ulike utenrikspolitiske temaer som er viktige for Norge.

– Det siste halvåret før jeg dro til Yangon arbeidet jeg i Seksjon for Øst-Asia og Oseania. Der fikk jeg en introduksjon til Myanmar, som var en verdifull erfaring å ha da jeg ble utestasjonert og skulle jobbe «på bakken», sier hun.

– Jeg har en veldig spennende arbeidshverdag, hvor jeg følger opp prosjekter, har møter og feltbesøk, analyserer informasjon og rapporterer hjem til Norge. Gjennom aspirantprogrammet har vi blitt opplært til å kunne arbeide innenfor et system med veldig mange muligheter. UD er en utrolig spennende arbeidsplass dersom man ønsker å arbeide i skjæringsfeltet mellom politikk og jus, avslutter Frida.

Les mer om aspirantprogrammet her:

Møte med utviklingsministeren i Naypyidaw, Myanmar.

Av: Tom Backe, [email protected]

Next article