Home » Kvinner i yrkesfag » Jente-boom innen subsea & inspeksjon
Sponset

Det er store muligheter for kvinner med yrkesfaglig bakgrunn. I Norge har Oceaneering, et teknologisk nyskapende selskap, spesialisert på offshore-operasjoner som bidrar inn i det grønne skiftet, i senere år rekruttert stadig flere jenter, som stortrives på jobb.

Tuva Nyhammer hadde egentlig valgt helse- og oppvekstfag med studiekompetanse, men hadde en storebror som tok TIP på videregående, og overtalte henne til å bytte. Det har hun ikke angret på.

– Alt skjedde veldig brått, men det har gitt meg mange muligheter. Én ting er at jeg treffer interessante mennesker, og får jobbe med mye forskjellig og nytt, men jeg kan i stor grad også styre dagene selv. Som NDT-inspektør bruker jeg blant annet røntgen i kontroll av nye sveisinger, forteller hun.

Tuva Nyhammer

NDT-inspektør i Oceaneering

Behandles ikke annerledes

– Jeg vet at det er et mannsdominert yrke, men kan ikke si at det har gitt meg utfordringer. Det kom selvfølgelig kommentarer da jeg byttet fra helse- og oppvekstfag, men ellers merker jeg lite, bortsett fra at guttene på jobb tilbyr hjelp til å bære og sånn.

Bare på de tre årene som er gått siden hun begynte i lære, har Tuva merket en endring i holdningene.

– Det er bare få år siden det var langt flere gutter i faget, men det varierer fra bedrift til bedrift. Jeg syns Oceaneering ligger langt fremme her, selv om den kjente «guttastemningen» av og til merkes. Men jeg blir ikke behandlet annerledes enn gutta, så om det fins jenter som vurderer å gjøre som meg, kan jeg bare si gjør det! Jeg har flere venninner som sier de angrer på at de ikke valgte som meg.

Var skolelei

ROV-pilot Alexandra Melsoms historie er ikke så veldig ulik Tuvas. Hun var skolelei, og hadde ingen lyst til å satse på «jentelinjene», og gikk først for elektro.

– Min bror hadde tatt automasjon, så jeg tenkte det kunne jeg prøve. Det er et fag som gir mange muligheter, men førte til denne ROV-jobben i Oceaneering, der jeg også tar fagbrev. Vi har erstattet mye av behovet for dykkere, og jobber med undersjøiske konstruksjoner, forklarer hun.

Alexandra Melsom

ROV-pilot i Oceaneering

– Jeg syntes nok det var litt vanskelig å passe inn på yrkesskolen, for du vet hvordan gutter i den alderen er, men her har jeg vært veldig heldig, og har mange reale kolleger. Da jeg søkte min forrige jobb, fikk jeg først ikke stillingen, fordi de var i tvil om at jenter passer i verksted. Heldigvis tenkte de seg om, og ansatte sin første jente da jeg søkte igjen. Siden er det blitt mange flere. Nå har jeg jobbet åtte år i mannsdominerte yrker, de to siste i Oceaneering.

– Til jenter som står foran et skolevalg, vil jeg bare si: ikke hør på hva folk sier. Jeg angrer i alle fall ikke ett sekund.

Kurs og kompetanseheving

– Etter ungdomsskolen var jeg ganske skolelei, så etter noen runder med rådgiver, gikk jeg for magefølelsen, for jeg har alltid vært nysgjerrig på hvordan forskjellige innretninger virker og lages. Dermed endte jeg på grunnkurs Mekanisk, og merket fort at jeg var på rett hylle, sier Helene Nøttingnes, som er prosjektleder i Oceaneering.

Helene Nøttingnes

Prosjektleder i Oceaneering

Derfra bar veien til VK1 elektromekanisk, etterfulgt av ett år på allmennfaglig påbygg og to år i lære.

– Jeg tok også fagbrev som industrimekaniker på et skipsverft her i Florø, hvor jeg ble værende en del år før jeg søkte jobb i Oceaneering for tolv år siden. Etter kurs og kompetanseheving fikk jeg jobbe som inspektør og verkstedleder, til jeg for noen år siden endte som prosjektleder, men det vil jeg bare si: Det har ikke vært en ulempe å være kvinne her. Jeg ville kanskje si tvert om.

– Jeg er blitt veldig godt mottatt og inkludert, så for meg har det vært en udelt fordel å være kvinne. Det virker som om kvinnelige medarbeidere er ettertraktet, for det er ingen tvil om at arbeidsmiljøet tjener på kjønnsbalansen. Det tror jeg også stadig flere arbeidsgivere ser, så om en unge jente hadde spurt meg, ville jeg ha sagt at det ikke er noe å lure på, for yrkesfagene byr på så mange muligheter. Om det var jeg som ansatte, hadde jeg foretrukket en jente som har gått på yrkesfag, bedyrer hun.

Sjekk ut karrieremulighetene i Oceaneering

Av Jarle Petterson

Neste artikkel