Skip to main content
Home » Kvinner i yrkesfag » – Kvinner må unne seg en jobb i industrien
Karriere i Havindustrien

– Kvinner må unne seg en jobb i industrien

Auestad er utdannet prosessoperatør med 11 års erfaring i produksjonen hos Hydro Aluminium i Sunndal, der hun også begynte som lærling. Etter det har hun vært fulltidstillitsvalgt i ulike verv. Foto: Egil Brandsøy

Barbro Auestad er en del av den valgte ledelsen i fagforbundet Industri Energi. Hun er klar i talen om hvorfor det er lurt av kvinner å velge yrkesfag.

– Industriyrker har mange fordeler, som rask utdanning, gode lønns- og arbeidsvilkår, faste stillinger, hele stillinger, gode muligheter for etter- og videreutdanning og trivelige arbeidsmiljøer. Derfor mener jeg at kvinner bør vurdere industriyrker, fordi det er gode yrker, sier Auestad.

En del myter og tradisjoner som spiller inn

Auestad er utdannet prosessoperatør med 11 års erfaring i produksjonen hos Hydro Aluminium i Sunndal, der hun også begynte som lærling. Etter det har hun vært fulltidstillitsvalgt i ulike verv.

Auestad understreker at industrien i dag er tilpasset for at alle skal kunne arbeide hele yrkeslivet uten å få belastningsskader. Hun mener derimot at det er en del myter og tradisjoner som spiller inn i yrkesvalget til enkelte. En av de mytene er at industrien er preget av tunge løft.

– Du trenger ikke å være styrkeløfter for å arbeide i industrien. Det er derimot god teknologi som tar seg av det tyngste, og det er god ergonomi. Du jobber på lag med andre. Du arbeider tett med kolleger som er interesserte i å oppnå samme mål som deg hver dag, sier hun.

Industrien ønsker flere kvinner

Auestad sier at industrien er godt tilrettelagt, og at bedrifter ønsker å ansette flere kvinner.

– Industrien trenger flere ansatte generelt sett. Helse og omsorgsyrker trenger flere mannfolk og industrien ønsker flere kvinner, sier hun.

Hun påpeker at det også er muligheter for etter- og videreutdanning gjennom bedriftene, eller på eget initiativ etter den ansatte har tatt fagbrevet.

– Det gir muligheten til å ta høyere yrkesutdanning eller studere på høgskole eller universitet med den kompetansen du har, sier Auestad.

Hun legger til at hvis du først tar yrkesfag og deretter velger høyere utdanning så stiller du sterkere, ikke svakere, enn hvis du har gått kun studiespesialisering.

Vært med på kampanjer

Auestad forteller at Industri Energi har deltatt i kampanjer for å oppfordre ungdommen til å velge utradisjonelt.

– Jeg oppfordrer ungdommen til å velge utradisjonelt, og jeg tror det er mange damer som går glipp av det som ville vært drømmeyrket deres ved å ikke velge en jobb i industrien, slår hun fast.

Hun understreker at industrien i Norge er konkurransedyktig fordi vi bruker den nyeste teknologien, og vi bruker de naturgitte resursene vi har i landet.

– Så selv om du enkelte ganger må gå med tykke lag med verneutstyr, er industrijobber interessante og givende, sier Auestad.

Av Egil Brandsøy

Next article