Home » Utdanning og jobb for fremtiden » – Drømmen er å stasjoneres i Kenya
Sponset

Blant rundt 400 søkere ble siviløkonom Victoria Poon Sundvor (27) tatt opp som aspirant i utenrikstjenesten. Utenriksdepartementets (UD) aspirantkurs er et treårig trainee-program med sikte på fast jobb i utenrikstjenesten. I programmet får rundt 15 nøye utvalgte aspiranter opplæring i norsk utenrikspolitikk, næringsliv, samfunnsliv og språk kombinert med relevant praksis.

– Jeg har alltid vært drevet av trangen til å utforske og oppleve. At aspirantkurset gjør jobb i utlandet mulig, er derfor veldig appellerende. Utenrikstjenesten stiller høye krav til deg som aspirant, både faglig og personlig. Som aspirant er du flyttepliktig, og etter trainee-programmet må du påregne seks år i utlandet i løpet av de første åtte årene som ansatt i UD. Deretter veksler du mellom arbeid i departementet og ved utenriksstasjon. Du kan selv til en viss grad påvirke vektingen mellom karriere utenlands og i Norge, forteller Victoria.

«Får mye igjen»

– Jeg innser at flytteplikten kan medføre noen utfordringer. Men vi får spennende faglige spørsmål å bryne oss på og muligheten til å få jobbe i utlandet, samtidig som vi beholder en sterk kobling til Norge. Det gjør at tanken på utfordringene blekner i forhold til hva jeg får igjen, forteller Victoria.

Hun tror også dette er noe av årsaken til at de færreste velger å slutte i UD, som hadde en «turn over» på 1,7 prosent i 2019.

Drømmestasjon

På spørsmål om hvor hun kunne tenke seg å jobbe, svarer Victoria at flere av stasjonene på det afrikanske kontinent frister.

– En del av disse landene representerer enorme utviklingsmuligheter gjennom deres unike økonomiske vekst med raskt voksende oppstarts- og teknologimiljøer. Og drømmen er å stasjoneres i Kenya.

– Dette er et land som ligger foran en rekke vestlige økonomier når det kommer til for eksempel digitalisering. Lenge før Vipps i det hele tatt var på tegnebordet i Norge ble det brukt mobilpenger i Kenya.

Internasjonal erfaring

I søknadsprosessen til UD vektlegges blant annet utenlandserfaring. Victoria mener de internasjonale mulighetene hun fikk gjennom NHH var avgjørende for at hun ble tatt opp på aspirantkurset. Hun var på masterutveksling ved Indian Institute of Management Ahmedabad og tok sommerprogrammet Sosialt Entreprenørskap ved University of Cape Town.

– De internasjonale mulighetene jeg fikk gjennom NHH var helt fantastiske. Bredden i tilbudene er helt unik. Tenk at man har muligheten til å oppleve alt fra start-up-miljøet i San Fransisco gjennom Gründerskolen, til å få innsikt i UNICEF gjennom NHH Aid Internshipet!

Solid bakgrunn

Men det er ikke bare på grunn av internasjonal erfaring og utenlandsopphold at den tidligere NHH studenten ble tatt opp.

– NHH har gitt meg en solid faglig bakgrunn og en forståelse av samfunnets nervesystem. Økonomi inngår jo egentlig i ethvert samfunnsspørsmål!

Også studentforeningen har vært viktig for Sundvor, der hun blant annet var aktiv i NHH Aid og UKEN.

– På NHH var studentforeningen nesten like viktig for meg som det faglige. Jeg anbefaler alle NHH-studenter til å utnytte de fantastiske mulighetene NHHS har!

Av Anna D. Mageli

Neste artikkel