Skip to main content
Home » Utdanning og jobb for fremtiden » En skole der elevene vokser som mennesker
Sponset

De fleste velger seg nok til Hallingdal Folkehøgskole fordi de finner en linje de syns høres spennende ut. Men det viktigste elevene sitter igjen med etter et år ved skolen er alt de lærer om seg selv, det sosiale og alle folka de treffer som de aldri vil glemme.

– Det jeg merker aller best er forandringen som skjer med elevene etter et år hos oss. De blir rausere både mot seg selv og de rundt seg. Elevene blir også tryggere på hvem de er som mennesker i ulike situasjoner. På mange måter kan du derfor si at de får med seg en mye større verktøykasse når de er ferdige på skolen enn de hadde da de kom, sier Ane Guro Moen-Aamot som er lærer ved Hallingdal Folkehøgskole.

Ane Guro Moen-Aamo

Lærer ved Hallingdal Folkehøgskole

På folkehøgskolen lærer elevene hva det det vil si å bli en del av et større fellesskap. De lærer samarbeid, blant annet når de er ute i naturen og må samarbeide for å ta seg fram eller oppholde seg ute, eller når de lager mat sammen. De må også lære å forholde seg til andre mennesker som kanskje har andre normer enn seg selv når de bor sammen med andre:

– Vi lærer dem konflikthåndtering, for eksempel på de ukentlige husmøtene der elevene tar opp ting som er viktig for dem i hverdagen, enten det dreier seg om hår i dusjen eller høy musikk. Vi utsetter også elevene for mange nye situasjoner som kan gjøre dem stresset. Da får de kjent på sine egne følelser og etterpå får de mulighet til å uttrykke hva de følte. Det spesielle med folkehøyskolen er at alle elevene er veldig forskjellige, men at de må lære å vokse og å utvikle seg sammen, forklarer Moen-Aamot.

Foto: Carl Akerstedt

Mange fordeler

Elevene bor på skolen og får alle måltider der. De som bare har et halvt år til rådighet, for eksempel fordi de skal i Forsvaret, kan ta halvårlige kurs som både gir studiepoeng, og er godkjent av lånekassen. Turene og alle de andre utfluktene som elevene får være med på skjer også i trygge rammer, noe som er spesielt viktig i dag hvor verden blir mer og mer uforutsigbar.

– I tillegg får elevene utrolig mange opplevelser for pengene. Opplevelser som ville kostet mye mer hvis de skulle reist på egenhånd. Vi drar på turer i godt organiserte rammer og under trygge forhold.

– Men det aller viktigste er det helt unike fellesskapet som vi klarer å skape på Hallingdal folkehøyskole og at elevene kan gjøre de tingene de ønsker i et felleskap som er helt spesielt. Et fellesskap der alle blir tolerert og der alle blir akseptert for dem de er, avslutter Ane Guro Moen-Aamot.

Hallingdal Folkehøgskole

Blir du med på et år fylt med opplevelser som gir gåsehud, de store og små spørsmålene og minner for livet?

Måtte bare søke

Sophie Wasenius-Fjørtoft (19) hadde ikke tenkt å søke seg til folkehøgskole, men da hun så Balanselina bare måtte hun søke:

– Det er et valg jeg aldri noensinne kommer til å angre på. Vi driver med yoga og personlig utvikling, men også iblandet en miks av flere andre ting, blant annet står vi på ski to ganger i uka. Det er flotte uker der vi lærer mye om oss selv og mange teknikker vi kan bruke på oss selv og andre. De lærer vi også bort til medelevene våre. Samtidig blir vi gode til å samhandle med andre, forteller hun. Turen på Balanselinja gikk til Tenerife:

– Der drev vi med yoga to timer om dagen. Ellers slappet vi av ved bassenget, badet og koste oss. Det viktigste med den turen var samholdet, for man blir gode venner på en sånn tur. Vi har flere linjeuker i løpet av året, men dette er nok den jeg kommer til å huske best, fortsetter hun.

Mye mer enn en vanlig skole

Skikjøring om vinteren, klatremuligheter både inne og ute, badeplasser og frisbeegolfbane, er bare noen de fritidsaktivitetene du finner rett i nærheten av Hallingdal Folkehøgskole:

– Det er masse og ta seg til her, men det viktigste er og blir folka du treffer. Mange begynner nok på folkehøgskole fordi du finner en linje som høres bra ut, men det du sitter igjen med etterpå er alt det sosiale, konkluderer Sophie. 

Foto: Carl Akerstedt

Disse linjene kan du velge

Humanitær fotball – Fotball og veldedighet

Skolens humanitære fotballinje er for deg som ønsker å bruke idrett som et verktøy for humanitært arbeid.
Linjetur til Zimbabwe

Naturligvis – Natur, miljø og friluftsliv

Dette er linja for deg som er glad i å være nær naturen i et felleskap som dyrker friluftsliv og naturbruk med et bredt spekter av opplevelser og læring.
Linjetur til Færøyene 

Idrett – Allsidighet og idrettsglede

For deg som er nysgjerrig, leken og glad i allsidighet. Aktivitetene vi holder på med, favner om hele spektret av aktiviteter – det viktigst av alt er å ha det GØY sammen.
Linjetur til København

Saueklipp – New Zealand

Etter endt år på denne linja skal du ha så god kunnskap om saueklipping og ullhåndtering at du tilfredsstiller kravene saueprodusentene og ullmottakere har for å utføre jobber på norske gårder.
Linjetur til New Zealand

Switch – Park og pudder

Liker du ski eller brett og har lyst til å lære mer? Da er dette linja for deg. Denne linja er for alle – både nybegynner og ekspert.
Linjetur til Østerrike

Balanse – Yoga, ski og personlig utvikling

Balanselinja er for deg som ønsker å bruke kropp og sinn med utgangspunkt i den du er. Her forsker vi på helheten ved å være menneske med fokus på hvordan fysisk aktivitet, kosthold, tanker og følelser har betydning for et godt liv.
Linjetur til Tenerife

Dyrepasser

Er du glad i dyr og vil lære mer om dem. På dyrepasserlinja kommer du tett på et stort mangfold av dyr, med den storslagne naturen i Hallingdal som ramme.
Linjetur til Tenerife

Friluftsliv – Oppdrag Norge

På denne linja legger vi Norge for våre føtter. Her kan du sove under stjernehimmelen, oppleve nordlyset eller vandre på bortgjemte stier. 
Linjetur til Svalbard

Reis – Interrail Europa

På Reis får du et aktivt år tettpakket med korte og lange reiser i natur og i storby. Hvis du er sporty, sulten på nye opplevelser i Europa så vel som Hallingdal og samtidig liker å reise miljøvennlig så er dette linja for deg.
Linjetur til Europa med tog

Velkommen til en frilynt folkehøgskole med syv skisentre rett over dørstokken! Opplev en snøsikker vinter, de skandinaviske alper i Hemsedal og et fantastisk samhold og fellesskap.

Les mer på hallingdalfhs.no

Av Tom Backe

Next article