Skip to main content
Home » Utdanning og jobb for fremtiden » Gir studenter verdifull praksis i sommer
Sponset

Hver sommer gir det norske IT-konsulentselskapet Computas unge studenter sommerjobber hvor de får prøve seg i virkelige prosjekter. I år var intet unntak, til tross for koronasituasjonen.

I Computas har de tatt inn sommerstudenter i mer enn ti år og ordningen har vokst i takt med veksten i det ansatteide konsulentselskapet. Dette året rommer programmet 20 studenter – nøye utvalgt blant omtrent 200 søkere.

– Jeg hadde hørt om Computas i forbindelse med karrieredagene på NTNU. I tillegg snakket jeg med noen studenter som hadde vært her i fjor og var veldig godt fornøyd, sier Andrea Standeren som studerer datateknologi ved NTNU.

Spennende prosjekter

Andrea Standeren (23) og Truls Moholt (23) hadde bare vært sommerstudenter i Computas i en ukes tid da vi snakket med dem om deres erfaringer så langt. Andrea forteller at hun og elleve andre studenter har fått i oppgave å utvikle et dataspill som Teknisk Museum skal bruke i forbindelse med en ny utstilling som starter høsten 2021. Foreløpig er spillet bare en idé, men i løpet av de syv ukene som programmet hos Computas varer, skal de ha en velfungerende løsning oppe å gå:

– Det er nyttig, spennende og gøy å få holde på med dette. Vi får støtte fra to veiledere og kan i prinsippet spørre hvem som helst i hele selskapet om hjelp underveis, men det er vi – studentene – som er ansvarlige, sier hun litt ettertenksomt.

Truls Moholt og Andrea Standeren. Foto: Computas

Truls, som går på matematikk for industri og teknologi ved Universitetet i Bergen, er med i et annet team:

– I dag må de som har personalansvar i Computas hente informasjonen de trenger fra flere ulike IT-systemer. Det teamet jeg er en del av holder på med å lage et dashboard hvor de ansatte kan finne informasjonen uten å logge seg på flere, tunge systemer.

– Det er artig at prosjektet er direkte rettet mot arbeidslivet. At vi er med på å utvikle en løsning som skal brukes av noen og ikke bare være en skoleoppgave, smiler han, og Andrea tilføyer:

– Jeg var litt bekymret for om jeg hadde nok kunnskaper til å kunne bidra med noe her, men alle har vært veldig flinke til å støtte oss. De vil at vi skal lære ting, og understreker at det er lov å spørre om hva som helst, og det er veldig bra, understreker hun.

Fryktet korona

Truls og Andrea forteller også at de fryktet for at jobbene som sommerstudenter hos Computas kunne henge i en tynn tråd når koronakrisen rammet. Stort sett har de studert fra hjemmekontor siden midten av mars. Trond Eilertsen, som er administrerende direktør i Computas, sier at de ikke ville la koronasituasjonen stoppe tilbudet til sommerstudentene:

– Vi hadde en grundig diskusjon i ledelsen i Computas. Vi så at mange valgte å avlyse sine sommer-internships og utsatte oppstart på traineeprogram. Selv om det er stor usikkerhet rundt hvordan markedet og etterspørselen vil se ut fremover, har vi foreløpig klart oss greit. Vi velger å være forsiktige optimister, holde et langsiktig fokus og la samfunnsansvaret vårt veie tyngst, sier han.

Trond Eilertsen, administrerende direktør i Computas. Foto: Computas

Eilertsen sitter også i styret i Næringslivsnettverket KID på NTNU som jobber for å gi studentene et relevant blikk inn i deres yrkesfremtid.

– Disse dyktige, unge menneskene trenger sårt praksisplassene som vi tilbyr. Jeg føler meg trygg på at de vil ha stor nytte av å delta på dette programmet og vi, og våre kunder, vil selvsagt også nyte godt av deres innsats denne sommeren, sier han og legger til at Computas også tar imot ti nyutdannede som skal begynne å jobbe fast i selskapet. De fleste av disse er tidligere deltakere på Computas’ sommerstudentprogram.

Og hva syns sommerstudentene om å jobbe i Computas?

– Dette virker som et veldig bra sted å jobbe. Vi har blitt tatt godt imot og gleder oss til resten av sommeren, avslutter sommerstudentene.

Av Tom Backe

Next article